„Já tomu prostě nerozumím. Ledničku, pneumatiky, matrace, rošty, cihly nebo třeba i pařezy. Lidé tu u kontejnerů opakovaně nechávají takřka všechno. A přitom mají v Plumlově k dispozici sběrný dvůr, kam mohou zadarmo dovézt prakticky cokoliv," posteskl si František Pajer, zatímco jeho kolega vidlemi nahazoval zbytky tújí na korbu malého náklaďáčku.

„Šanci na nápravu vidím snad jen v instalaci fotopastí," zamyslel se František Pajer a vyrazil pro matraci povalující se za kontejnery.

Úklid odpadu pohozeného v okolí kontejnerů na místní cestě od plumlovského kostela k přehradě

Úklid odpadu pohozeného v okolí kontejnerů na plumlovské spojce mezi kostelem a přehradou. Foto: DENÍK/Karel Rozehnal

Černá můra místostarostky

Nad situací s hromadícím se nepořádkem v Plumlově a okolí se opakovaně zamýšlí i vedení města.

„Moje černá můra jsou právě kontejnery u nás nad přehradou. O víkendu přijedou chataři, začnou uklízet, rekonstruovat a my máme najednou u popelnic vyhozený třeba záchod, matrace a spoustu dalších věcí. Potom přijede do Plumlova někdo na výlet a je zděšený z toho, co tu vidí," nechala se slyšet místostarostka Plumlova Gabriela Jančíková.

„A přitom je v Plumlově každou sobotu od osmi do dvanácti hodin otevřený sběrný dvůr," připomněla s tím, že město se nebrání ani tomu, že by v něm pracovní dobu na přání občanů ještě rozšířilo.

„Mám pochopení, když někde zůstanou papírky po školním výletě, ale ani to by nemělo být. Právě děti bychom měli vést k pořádku a ke třídění odpadků už odmala. Věřím, že nám to potom vrátí," zamyslela se místostarostka s tím, že by na druhou stranu ráda pochválila ty obyvatele, kteří v Plumlově vzorně pečují o zeleň, zatravňují plochy či vysazují truhlíky s květinami.

„Já si vážím lidí, kteří si udržují pořádek kolem domu a záleží jim na tom, aby bylo čisto i jinde. A kteří z toho mají radost a nečekají, že někdo bude uklízet za ně," řekla Gabriela Jančíková.

MÁTE PRO PLUMLOV NĚJAKOU RADU, JAK SE S NEZODPOVĚDNÝMI ODHAZOVAČI ODPADU VYPOŘÁDAT? PODĚLTE SE O NI V DISKUSI POD ČLÁNKEM.

Prostějovský deník zjišťoval, jak jsou na tom ostatní města v regionu.

KOSTELEC NA HANÉ

V Kostelci na Hané problém s černými skládkami podle slov místostarosty Františka Horáka nemají.

„Trápí nás ale to, že lidé na místa k popelnicím odnesou všechno, co chtějí z domu dostat pryč. Někdy třeba i pytel s plastovými láhvemi, ale ty už nevloží do speciální popelnice, takže vítr často pytel poškodí a lehké láhve rozfouká po okolí," řekl František Horák a dodal: „Dřív házeli často lidé i posekanou trávu do příkopu, ale teď se to naučili dávat do speciálních kontejnerů, které jsme na to určili. Jen se tam občas ještě objeví také větve, které tam nemají co dělat, ale to se snad zlepší."

KONICE

Ani Konice klasickými černými skládkami netrpí.

„Ale nepořádek tu je hlavně kolem popelnic. Lidé vůbec nevysypou odpadky dovnitř, i když popelnice není plná, a nechají je stát vedle. Sáčky se rozvážou a pak je to okolo hrozné," řekl starosta František Novák.

„Pokusíme se to vyřešit tím, že v Konici rozmístíme více odpadkových košů, a věříme, že to pomůže. Do budoucna také uvažujeme o prodloužení pracovní doby ve sběrném dvoře, který je otevřený každou sobotu od osmi do dvanácti hodin, a zatím to podle nás stačí," doplnil starosta Konice.

NĚMČICE NAD HANOU

„My máme pěkné čisté město," řekla starostka Němčic nad Hanou Ivana Dvořáková.

„Tedy centrum. Ale širší okolí takové není. Zelená místa jsou také plná odpadků, to je neštěstí. Uklízeli jsme teď se školáky město a odvezli jsme náklaďáky smetí," zmínila starostka s tím, že podle ní je důležitá zejména neustálá osvěta.

„Musíme pořádat akce pro děti, zvát různé odborníky a stále dokola vysvětlovat a ukazovat, jak je dobré a hezké mít okolo sebe čisto a pořádek," řekla.

Autoři: MARCELA ŽŮRKOVÁ, KAREL ROZEHNAL