V nedalekém kempu Žralok se konal od pátku do neděle čtvrtý ročník moravského Trabant srazu. „Sobotní zahájení našeho srazu neuniklo snad nikomu v Plumlově. Hromadné troubení takového množství trabantů nešlo neslyšet. Klaksony jsme nenechali odpočívat ani při spanilé jízdě do Čech pod Kosířem a do Prostějova,“ řekl jeden z hlavních organizátorů akce Michal Štauder z Trabantgangu Brno. Dodal, že nejnáročnější bylo z naleštěných a mnohdy tunningově upravených vozů sestavit přímo v kempu čtyřicetimetrový znak trabanta, který z vrtulníku snímaly kamery a fotoaparáty.

Ve svém živlu byli o víkendu především hrdí majitelé dnes už téměř historických vozů značky Trabant. „Mít trabanta pro většinu z nás znamená určitý životní styl. Až na výjimky jej už nevyužíváme jako běžný dopravní prostředek. Spíš si svého trabantíka hýčkáme, rozmazlujeme a vylepšujeme. Někdo se nám dnes může smát, ale za pár desítek let budou mít naše káry svou historickou hodnotu stejně jako dnešní veteráni,“ řekl jeden z účastníků srazu Zdeněk Landovský z Boskovic.

Celému setkání se nevyhnulo ani nedorozumění. Někteří lidé vyhlíželi v sobotu po 18. hodině na prostějovském náměstí T. G. Masaryka legendární vozítka marně. Aniž by to tušili, přišli pozdě. „Chtěli bychom se všem omluvit. Kvůli chybě v komunikaci jsme už v té době byli pryč. Na náměstí jsme totiž přijeli přesně o hodinu dříve,“ vyjádřil politování Michal Štauder s tím, že zároveň děkuje prostějovské Městské policii za spolupráci, díky níž trabanty mohly městem projet bez problémů.