Plumlov

Podobně jako v minulém roce i letos bude město v rozpočtovém provizóriu. Zatím tak přesně není jasné, kam které peníze budou směřovat. Starosta města Adolf Sušeň však prozradil, jaké by podle něj měly být priority.

„Největší prioritou je čistá voda. Důležité tak bude odkanalizování okolních vesnic a částí města. Počítám i s nějakým zateplováním budov," sdělil.

Potvrdil zároveň také, že by se měly začít řešit i věci, u nichž se to zatím nedařilo. Jako příklad dal cyklostezku vedoucí kolem přehrady.

„Rada vypracovává seznam priorit na následující dva roky. A podle mě by se mělo dostat také na cyklostezku kolem přehrady," řek Adolf Sušeň k investici, na kterou však město nedostalo požadovanou dotaci. Důvodem mělo být prodražení stavby po připomínkách několika dotčených subjektů. Včetně Povodí Moravy.

Kostelec na Hané

Také druhé největší město na Prostějovsku vstoupí do roku 2016 s rozpočtovým provizoriem. Zatímco však loni nechtěl být kostelecký starosta Ladislav Hynek ohledně možných investic příliš konkrétní, tentokrát nějaké plány vedení města prozradil.

„Určitě se dostane na sportovní areál pokud vyjde dotační titul Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Všechny podklady pro tuto investici jsou nachystané," prozradil k jedné z největších investičních akcí za poslední roky starosta. Během rekonstrukce by mělo přibýt i zázemí pro kulturní akce či tenisový kurt.

Obyvatelé Kostelce na Hané by se však mohli těšit i na další novinky. Už dříve Ladislav Hynek uvedl, že by se mělo začít s opravami místních komunikací.

„Je to složité, silnic, které by bylo potřeba opravit, je hodně. Například ta v Revoluční ulici," uvedl starosta s tím, že se ovšem jedná o delší úsek cesty a tedy i dražší.

„Letos tak budeme žádat o dotaci na Legionářskou ulici. Zajímají nás především dotační tituly s příspěvkem alespoň milion korun," vysvětlil starosta města, kde se v letošním roce rekonstruovalo náměstí a aktuálně se opravuje také historická budova radnice.

Konice

Narozdíl od Kostelce či Plumlova už je v Konici rozhodnuto. Zastupitelé rozpočet schválili na svém pondělním zasedání. Starosta města František Novák už tak mohl prozradit, zda se uskuteční některé plánované investiční akce.

„V rozpočtu je započítaná dokumentace k sokolovně. Převážně se ale počítá s opravami chodníků a komunikací," sdělil František Novák.

Město hospodařící se zhruba padesáti miliony korun ročně také přispělo na některé organizace.

„Nejvíce, dvě stě tisíc korun, jsme poskytli konické charitě. Sto tisíc získal Sokol. Nezapomněli jsme například ani na dobrovolné hasiče, zde se však jedná o menší částku," informoval František Novák.