Zastupitelé před nedávnem zaplatili specialisty, kteří nyní zjišťují, proč je interiér domu napadán těmito zdraví nebezpečnými houbami.

„V dnešní době nejsou problémy s plísněmi nic neobvyklého. Kvalita stavebních prací není dobrá a partaje navíc musí nejen v bytech, ale i na chodbách udržovat správný uživatelský režim,“ vyjádřil se specialista z auditorské společnosti. Své jméno i firmu, ve které pracuje, odmítl uvést.

„O reklamu nestojíme, už teď máme práce nad hlavu,“ řekl s tím, ženapříklad v noci z pátku na sobotu museli v desetistupňovém mrazu zaznamenávat pomocí termokamery úniky tepla z novostavby.

Tímto zařízením však specialisté v Olšanech nezkoumali jen plášť budovy, ale i kritická místa v interiérech. Optika přístroje tak zevnitř mířila na okna, šikminy a rohy místností. Použitím infrakamery však měření zdaleka nekončí.

„Do vybraných bytů dáme přístroje, které budou po deset dnů monitorovat vnitřní prostředí. Teprve pak budeme mít dostatek informací. Po vyhodnocení předáme naše zjištění obecnímu úřadu,“ popsal inženýr z auditorské firmy další postup.

I když nechtěl nic předpovídat, zmínil se, že udržení zdravého prostředí v interiérech hodně závisí i na správném větrání a používání odsavače par v kuchyni. Doporučil, aby lidé větrali krátce a intenzivně. „Stačí tři minuty a okna v místnostech otevřít do kříže,“poradil.

Byt je podle jeho slov složité zařízení. „Každý z nájemníků by měl být při jeho předávání seznámen s tím, jak ho užívat. To se ale neděje,“ tvrdí.

Auditor si posteskl i nad novými normami týkajícími se vlhkosti v bytech.

„Ač se stavbaři snažili v zákonech zachovat dříve danou šedesátiprocentní vlhkost v interiérech, na niž byly stavby projektované, hygienici prosadili snížení na padesátiprocentní hranici. Tu však není nijak snadné udržet a i to může vést ke vzniku plísní,“ vysvětlil.

Prostějovská alergoložka Věra Zívalová před plísněmi varuje. „Mohou způsobovat alergickou rýmu a astmatické záchvaty,“ prohlásila.

Zaměstnanci Zdravotního ústavu v Olomouci se stížnostmi na plesnivějící místnosti nesetkávají příliš často. Prý je to jedině tehdy, když se stavebník či majitel nemovitosti není schopný na jejich odstranění domluvit s uživatelem domu či bytu a potřebuje „mít papír“, aby mohl plísně oficiálně prokázat. Vše pak prý řeší pracovníci stavebního úřadu.