Jakub Oulehla takhle už více než rok zkouší a piluje chuti svého piva, které vaří podomácku v Prostějově. A věří, že s ním uspěje nejen u příbuzných a známých, ale také na soutěži.

„Podruhé se s kamarády chystám na klání v Kostelci u Zlína. Doufám, že uspěji,“ prozradil dvaadvacetiletý vysokoškolák.

Jakube, co bylo na začátku? Jak ses k vaření piva dostal?
Na chmelové brigádě. Tam jsem s pár kamarády začal přemýšlet nad tím, že bychom si mohli vařit pivo sami. Částečně v tom roli hrála i kvalita piva z velkých výroben.

Ilustrační foto
Padesátka, nebo ne? Prostějované se přou o nový bazén, vznikla i petice

S čím jste začínali? Jaké příslušenství jste potřebovali?
Hned na začátek byla nutností lednička. A tu jsme získali. Začali jsme se také učit o tom, jak vůbec vařit. Dá se toho dnes sehnat hodně, na internetu je spousta rad i receptů. Knížky jsme pak použili na zdokonalení.


Jak dlouhá doba uplynula od prvních plánů po první uvařenou várku?
Asi dva měsíce jsme se připravovali, hlavně jsme sháněli informace a suroviny. Nejtěžší bylo zajištění velkého, třicetilitrového hrnce. Pak jsme si opatřili ještě scezovačku, velkou vařečku, spilku a další hrnce. Nutné byly i dva teploměry. Těžkosti jsme měli i se sháněním chmele, pomáhají nám ale minipivovary.

Jaká byla nakonec první várka?
Šlo o polotmavou třináctku a kupodivu se celkem povedla. Tedy na to kolik chyb jsme při výrobě udělali.

Co všechno jsi ještě zkoušel vyrobit za piva?
Například pšeničné, také IPU, i tmavé pivo. Na návrh jednoho z kamarádů, Adama, teď dojde na pivo s chilli.

Slet čarodějnic v plumlovském kempu Žralok
VIDEO: Žraloka obsadily čarodějky i spousta zábavy