„Došlo k náboru dalších čtrnácti zaměstnanců tak, aby od počátku září byli všichni zapracováni na potřebných technologických místech. Objem pořezu kulatiny se díky rozšíření směnnosti od tohoto termínu zvýší ze současných třinácti tisíc kubíků na osmnáct tisíc kubíků za měsíc," konstatoval ve čtvrtek v materiálech insolvenčního rejstříku Jan Vařeka, ředitel Javořice.

Dodal, že zamýšlené zvýšení objemu pořezaného dřeva až na 26 tisíc kubíků technologie pily umožňují. „Případný nábor dalších zaměstnanců si však vyžádá důkladnou analýzu," konstatoval Vařeka.

Ředitel pily Javořice vysvětlil, že situace s kulatinou na trhu je nadále komplikovaná. Materiál se totiž prý objevuje nárazově a je drahý.

„Na straně prodeje pak pila čelí nadále problémům spojeným se špatnou platební morálkou některých odběratelů a je tak nucena vymáhat některé pohledávky soudní cestou," řekl.

Kam míří řezivo?

Řezivo produkované v Javořici směřuje především do zahraničí. Končí například ve Velké Británii, Rakousku a Řecku.

Cesta pily z problémů

Pila Javořice se dostala do problémů na počátku roku 2009. O devět měsíců později obdrželo všech zhruba dvě stě čtyřicet pracovníků výpověď. Firma pak s dluhy v řádech stovek milionů korun putovala do insolvenčního řízení. Protože věřitelé posvětili navrženým plán reorganizačních změn došlo k obnovení provozu na pile 17. října 2010.

„Z pohledu zaměstnanosti je perfektní, že pila zase nabrala další lidi," nechal se v pátek odpoledne slyšet starosta Ptení Jiří Porteš. Poznamenal, že Ptení, a ostatně celé Konicko, se s pádem velké pily srovnávalo jen velmi těžce.

„Provoz kamionů ve Ptení ovšem s rozšiřováním výroby narůstá a lidé si začínají opět stěžovat," povzdechl si Porteš. Míní, že krajský úřad by měl oprášit projekt obchvatu Ptení. Přeprava po železnici totiž ze strany dřevařů ani obchodníků dle jeho slov využívaná není.