„Druhá květnová sobota, která letos připadá na 14. května, je na celém světě zasvěcena podpoře fair trade. Jedná se o způsob obchodu dávající drobným pěstitelům, řemeslníkům i zaměstnancům z rozvojových zemí příležitost uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. Pokud si koupíte fairtradový výrobek, máte jistotu, že za ním nestojí například zneužívání dětské práce, nelidské pracovní podmínky či devastace životního prostředí.," vysvětlila význam akce Jitka Kadlecová z prostějovské knihovny.

Férová snídaně NaZemi je piknikový happening, na kterém místní fanoušci fair trade společně posnídají na veřejném místě, aby netradičním způsobem oslavili Světový den pro fair trade.

„Účastníci si na snídani přináší vlastní dobroty, ať už fairtradové nebo lokální. Můžete snídat na dekách v parku, u stolu na náměstí nebo na jiném oblíbeném a veřejně přístupném místě," vysvětlili organizátoři.

Minulý rok oslavilo svátek dohromady více než pět tisíc lidí na 137 místech republiky. Knihovna tuto hromadnou piknikovou snídani organizuje už popáté.

„Přineste něco dobrého a na oplátku ochutnejte něco od souseda. Fairtradové dobroty se rády kamarádí s lokálními, takže vítané jsou třeba buchty z fair trade kakaa, cukru, biomouky, medu od místního včelaře nebo vajíček od sousedky, domácí chleba namazaný marmeládou z vlastní zahrádky, nebo máslem od místního farmáře s domácími ředkvičkami. Podávat k tomu budeme fair trade kávu, čaj, kakao a samozřejmě také čtivo," láká knihovnice Jitka Kadlecová.

Férová snídaně startuje v deset hodin u knihovny, v případě deště se účastníci schovají do bibliotéky. 

Recepty na fair trade výrobky

Férový perník

Ingredience:

• 2 vejce BIO
• 0,5 hrnku třtinového cukru FT a BIO
• 1 hrnek rostlinného oleje (můžete použít olivový BIO)
• 2 hrnky špaldové mouky
• jemně mleté Biokoření do perníku FT a BIO
• kypřicí prášek BIO
• 3 lžíce rozinek FT a BIO
• rum
• oříšky (lze vynechat)
• 1 hořká čokoláda FT a BIO
• rostlinný tuk na vymazání
• hrubá mouka na vysypání

Postup:

Rozinky necháme přes noc namočené ve vodě a rumu. Vyšleháme vejce s cukrem a přidáme olej. Smícháme mouku, kypřicí prášek, koření, oříšky, nasekanou čokoládu, rozinky a oříšky, přidáme k tekuté hmotě a vypracujeme těsto. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme asi 40 minut na 170 °C . Po upečení můžeme perník např. rozkrojit a potřít marmeládou nebo polít čokoládovou polevou (připravíme z jedné nalámané čokolády FT a 25 g stoprocentního tuku, které rozpustíme v hrnečku ve vodní lázni).

Quinoa s kozím žervé

Ingredience:

• 250 g quinoy FT a BIO
• 2 cibule BIO
• 1 čerstvý pórek BIO
• 1 balení (180 g) kozího žervé BIO
• 2 lžičky sójové omáčky BIO
• 1 lžička bylinkové soli BIO
• 3 lžíce dýňových semínek BIO
• čerstvé bylinky (např. bazalka, rozmarýn apod.)

Postup:

Quinou propláchneme, do hrnce nalijeme dvojnásobný objem vody než quinoy, osolíme a vaříme 15–20 minut, dokud se voda nevyvaří a quinoa nezměkne. Ze semínek se během vaření většinou oddělí tenké kroužky, které není třeba odstraňovat – jsou stejně chutné jako semínka. Uvařenou quinou necháme chvilku vychladnout. Mezitím osmažíme dozlatova na větší kusy nakrájené cibule. Smícháme quinou, kozí žervé, osmaženou cibuli, nadrobno nakrájený čerstvý pórek, trochu sójové omáčky, dýňová semínka, čerstvé, nadrobno pokrájené bylinky a dosolíme podle chuti bylinkovou solí. Salát je lépe nechat chvilku odležet (minimálně 10 minut, raději však třeba hodinu).

Banánová buchta

Ingredience:

• 3 vejce BIO/lokální
• 1,5 polohrubé mouky BIO/lokální
• 3–4 zralejší banány FT
• 1 prášek do pečiva
• 125g másla BIO/lokální
• 1/2 hrnečku třtinového cukru FT
• 1/2 lžičky soli

Postup:

Vyšleháme rozpuštěné máslo s cukrem, přidáme rozmačkané banány, vejce a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí. Pečeme na vymazaném a moukou nebo kokosem vysypaném plechu na 150° – 180° zhruba 45 minut. Buchtu můžete udělat i v bezlepkové variantě – použijte třeba rýžovou mouku a kypřicí prášek z kukuřičného škrobu.

Čokoládooříškové brownies

Ingredience:

• 375g tmavé čokolády FT
• 375g másla BIO/lokální
• 6 vajec BIO/lokální
• 500g třtinového cukru FT
• 225g hladké mouky BIO/lokální
• 100–120g pistácií

Postup:

Rozpusťte čokoládu spolu s máslem. Vejce a cukr vyšlehejte do pěny, pak přimíchejte čokoládovou hmotu, mouku a pistácie. Peče se ve vyšším vymazaném a vysypaném plechu (přibližně 30×21 cm) při 160°C asi 40–45 minut.

Férová bábovka

Ingredience:

• 170g tuku
• 300g třtinového cukru FT
• 350g hladké mouky BIO/lokální
• 4 vejce BIO/lokální
• 1 hrnek mléka BIO/lokální
• 1 prášek do pečiva
• kakao dle chuti

Postup:

Žloutky se utřou s tukem a cukrem, pak se do toho zamíchá mléko. Střídavě se přidává mouka s práškem do pečiva a sníh z bílků. Asi 3/4 těsta se nalije do vymazané formy, do zbytku těsta se přidá kakao a nalije na těsto ve formě (nemíchat, během pečení se tmavé těsto samo ponoří do světlého.

Zdroj: www.ferovasnidane.cz