V neděli jsme měli možnost sledovat na noční obloze super úplněk. Přiblížil byste tento vzácný jev?

Velký úplněk nastává v okamžiku, kdy se úplňkový Měsíc dostane do blízkosti planety Země. Měsíc totiž obíhá po elipse, která je docela výstředná. A když je v takzvaném přízemí, je na obloze vidět o něco větší, než když je v odzemí. Pokud je v přízemí a současně v úplňku, má na obloze o něco větší průměr než normálně.Superúplněk v Olomouci.

V jakém okamžiku se zdá Měsíc největší?

Subjektivně se zdá pozorovateli Měsíc největší, když večer vychází. Je to způsobené i tím, že ho může srovnat s dalšími předměty na horizontu. Pokud bychom si ale opravdu změřili průměr měsíčního kotouče, zjistili bychom, že je stejně velký těsně u obzoru i vysoko na nebi. Na toto zkreslení má zřejmě vliv i vnímání tvaru oblohy. Osobně mám pocit, že obloha má tvar klobouku. Nad námi je vyklenutá a potom ubíhá daleko k obzoru. Hvězdy i příroda vlastně vypadají trochu jinak, než jak je vnímáme očima. Je to dané tím, že používáme smysly, které nám na naší planetě sice umožňují dobře přežít, ale které jsou omezené při sledování vesmíru.

Jak často můžeme takový úkaz pozorovat?

Super úplněk můžeme vidět asi tak jednou do roka. Spíše jde ale vždy o to, aby nastal ve správném období. V neděli bylo teplo a vnímání celé scenérie na nebi bylo i pocitově velmi příjemné. Když se v zimně klepete mrazem, raději jen tak nakouknete a zase se rychle schováte. Navíc to občas kazí zatažená obloha.

V úterý a ve středu můžeme navíc pozorovat i meteorický roj Perseid. Má na tento jev super úplněk nějaký vliv?

Určitě, ale ne moc pozitivní. Úplněk je poněkud nepříznivý v tom, že výrazně osvětluje noční oblohu, a proto budou letos Perseidy pozorovatelné hůř. Pokud je chceme vidět o něco lépe, je třeba vyjet alespoň pár kilometrů za město, kde je obloha tmavší. Světlo Měsíce ruší noční pozorování i několik dnů po super úplňku.

Nepomůže ani návštěva hvězdárny?

Perseidy se nejlépe pozorují pouhýma očima. Z lidových hvězdáren to jde hůře, protože bývají zpravidla situovány uprostřed měst, kde není tmavé nebe. Původně se samozřejmě zakládaly na okrajích, ale výstavba je dohnala. Ideální doba pro pozorování všech meteorických rojů je obecně nad ránem. V tuto dobu se totiž díváme do směru letu naší planety. Je to stejné, jako když jedeme autem a prší. Všechny kapky vidíme na předním skle a v zadu skoro žádné nejsou.

Jak velké jsou úlomky Perseid, které kolem Země každý rok prolétají?

Jsou to odrobinky od komety Swift-Tuttle, které mají průměr zhruba jeden centimetr. Do atmosféry vlétají rychlostí mnoha desítek kilometrů za sekundu a září asi sto kilometrů nad zemí. V rychlém mžiku, kdy vidíme na obloze padající hvězdu, nejde vlastně samotné rozpálené těleso, ale o sloupec jonizovaného vzduchu, který toto těleso zanechává za sebou.

Hvězdářský slovníkPřízemí Měsíc se nachází nejblíže k Zemi
Odzemí: Měsíc se nachází nejdále od Země
Superúplněk: Jev, kdy je Měsíc v úplňku a navíc nejblíže Zemi
Perseidy: Meteorický roj, který vznikl z komety Swift-Tuttle 1862 III.
Roj je činný od 17. července do 24. srpna. V maximu je možné pozorovat
jeho rychlost až 110 meteorů za hodinu. Perseidy jsou lidově nazývány
Slzy svatého Vavřince

Jaké další úkazy můžeme v nejbližší době na obloze vidět?

V říjnu můžeme pozorovat Orionidy, ale ty nebývají tak výrazné. V listopadu pak létají Leonidy. Velice krásný a aktivní roj jsou Geminidy. Dosahují maxima 13. prosince. To už sice bývá velká zima, ale nadšenci si tyto úkazy většinou nenechají ujít.

Podle čeho dostávají roje svá jména?

Roje jsou pojmenované podle souhvězdí, ze kterého meteory zdánlivě vyletují. Když si prodloužíme jejich dráhy zpět, všechny se nám protnou v jednom místě na nebi.

Kdy mohou zájemci pozorovat hvězdy na vaší hvězdárně?

Návštěvní dny jsou pravidelně v pondělí, čtvrtek a pátek. Od 15 hodin je pozorování Slunce a od 21.30 hodin si mohou lidé prohlédnout objekty noční oblohy. Když je hezké počasí, tak to skutečně stojí za to. Na internetu je samozřejmě mnoho krásných snímků všelijakých astronomických objektů, ale když se podíváte do okuláru dalekohledu a uvidíte světlo, které na sítnici vašeho oka letělo mnoho světelných let, cítíte, že je to doopravdy. (krk)