Náš zákazník, náš pán. "Lidi se pořád ptali, kdy budeme zase dělat makrely. Tak jsme do toho šli znovu, i když je to v zimě hrozná práce. Chystat zmražené ryby v lednu je opravdu mazec. Máme zde ale skvělou partu, tak to vždycky nějak zvládneme," usmívala se Lucie Svačinová, provozovatelka konické Zámecké zahrádky, která místním nabízí pravidelně různé delikatesy z roštu nebo udírny.

Chutná úplně všechno. "Já sem chodím vždycky když něco dělají. Vše mají luxusní, vím co je to za práci, proto je vždycky ráda podpořím," chválila pravidelná zákaznice Lucka, která si odnášela čtyři zabalené ryby na klacku.

Makrela na klacku - fenomén z Hané vychutnávaný desítky let. (Blatec, 6. června 2020)
Pečená makrela na klacku, na Hané frčí desítky let. Znáte recept?

Indián a Laky ACS se práce nebojí.

"Kluci jsou zlatí, bez nich bych nic z našich akcí nemohla dělat. Při kuchání a čištění ryb jsou zmrzlí, musí si dát něco ostřejšího. Navíc jsme společně doladili originální recept, jak makrely dělat po zámecku," culí se Svačinová a důrazně připomíná: "Téměř každý se po nás chce skladbu koření, ale tu neprozradíme. Jen přiznám, že jsme tu směs ladili opakovaně, stejně jako s naší paštikou."

Právě domácí paštika je nečekaným a hlavně neplánovaným hitem. "Dělali jsme domácí zabíjačku. Zbylo nám nějaké maso, tak jsme přemýšleli co s ním. Přišel nápad, že se udělá paštika. Jak jsme ochutnávali, zjistili jsme, že je výtečná a zkusili ji nabídnout. Zájem nás překvapil, nestačíme ji vyrábět," uzavírá Svačinová s tím, že moc děkuje celému týmu, který jí v nelehké době pomáhá zajišťovat provoz hospody.

V konické hospůdce plánují v nejbližší době další akci v podobě grilovaných kolen a možná dojde i na vepřové hody.