„Než se otevřou závory pro každé auto zvlášť, tak mezitím bude kolona až u zámku. Místo závor by mohl placení parkovného kontrolovat člověk. Myslím si, že spousta lidí by to v době vysoké nezaměstnanosti uvítala," míní Radek Straka z Prostějova.

Závory budou na Školní ulici fungovat od pondělí.

„Změna parkovacího systému zahrnuje jeho modernizaci a celý proces jde ruku v ruce s celkovým zlepšením parkovacích služeb. Současné dva parkovací automaty demontujeme a nahradíme je závorovým systémem s pokladnou umístěnou v centrální části parkoviště," uvedla mluvčí prostějovského magistrátu Jana Gáborová.

A jak přesně bude parkovací systém fungovat?

„Z parkovacího terminálu si řidič vytiskne lístek, po jehož odebrání se mu otevře závora. Ta se po průjezdu automaticky zavře," uvedla mluvčí prostějovské radnice. Parkovné pak šoféři uhradí v pokladně, kde se jim po vložení lístku zobrazí částka k úhradě.

„Po jejím zaplacení pokladna vrátí lístek i s případným přeplatkem. Na vyžádání mohou lidé získat i daňový doklad," doplnila Jana Gáborová. Řidiči pak budou mít deset minut na to, aby odjeli z parkoviště.

„Pokud už bude parkoviště obsazeno, lidé z něho budou moct odjet do pěti minut bez placení," uvedla mluvčí magistrátu.

Magistrát zároveň dodává, že cena parkovného se měnit nebude. Šoféři za hodinové stání zaplatí deset korun. První hodinu zaplatí řidiči celou, po jejím uplynutí pak jen skutečný čas parkování.

„V praxi to znamená, že pokud bude řidič stát na parkovišti hodinu a půl, zaplatí patnáct korun," vysvětlila Jana Gáborová s tím, že v době parkování zdarma se poplatek lidem neúčtuje.

Parkoviště bude hlídat vzdálený dohledový systém.

„Pokud budou mít lidé potíže s výjezdem, mohou se obrátit na non stop službu na telefonním čísle 737 242 166, kde jim odpovědný pracovník pomůže," vzkázala Jana Gáborová. (ham)