Při posledních dvou aukcích městských parcel pro výstavbu rodinných domů za novou nemocnicí se vydražily pouze dva z šestnácti nabízených pozemků. Vedení města už ani nepočítá s tím, že by se situace do první poloviny května, kdy by měly proběhnout poslední dražby, změnila. Prostějovská radnice neuvažuje ani o tom, že by snížila kupní cenu, která je nyní 1 300 korun za metr čtvereční.

„Na aukci, která proběhla osmadvacátého ledna se neprodal ani jeden z šesti pozemků. Minulou středu se vydražily dva,“ řekl Vladimír Erben, jednatel společnosti, která má prodej na starosti. Na vině je podle něj krize. „Jinak si to nedovedu vysvětlit,“ konstatoval.

Podle místostarosty Vlastimila Uchytila bude prostějovská radnice zatím čekat. „Není kam spěchat, ty pozemky jsou a budou. Uvidíme, jaká nastane situace za půl roku nebo za rok,“ řekl.

Sedmá dražba se uskuteční 25. února, další pak 11. a 25. března, 8. a 22. dubna. Poslední 6. května.

Podle některých prostějovských makléřů udělala radnice zásadní chybu v tom, že pozemky neprodala už vloni. „Když jsem zhruba před dvěma lety prodával pozemky v Domamyslicích a loni v červnu v Čechovicích, většina zájemců mi říkala, že raději počká na parcely u nové nemocnice. Radnice už tehdy avizovala, že je bude brzy prodávat. Kdyby se tak opravdu stalo, byly by pozemky hned pryč,“ řekl jednatel společnost JH Reality Aleš Hájek.

Dodal, že momentálně stagnuje trh se všemi nemovitostmi. „Situace pro obchod s realitami je dost špatná. Na druhou stranu si nemyslím, že jsou na tom lidé tak bídně, spíš se bojí investovat, protože je ze všech stran masírují média. Paradoxní je, že kvůli tomu by teď měly být levnější veškeré stavební práce, protože firmy za chvíli nebudou mít do čeho píchnout,“ míní Hájek.

Jeho slova potvrdil i elektromontér Jaroslav Hainz z Prostějova. „Dělám se dvěma kolegy na živnostenský list pro pár stavebních firem v Prostějově. Zatím to není tak markantní, ale práce pomalu ubývá. Vedení už zvažuje, že půjde s cenami v nejbližší době dolů a to dost razantně. V tom případě musíme i my snížit své požadavky,“ uvedl Hainz.

Jedním z těch, kdo nespěchá s prodejem bytu, je Martin Kratochvíl z Prostějova. „Podal jsem si inzerát a zkouším, jestli se mi někdo ozve. S cenou dolů ale rozhodně nepůjdu, alespoň zatím. Přišel bych o stovky tisíc. V létě může být situace úplně jiná,“ uvedl.