Moderování slavnostního galavečera, který se konal v pátek večer v městském divadle, se ujal herec a konferenciér Tomáš Hanák. Ten byl na pódiu jako doma a s noblesou a humorem sobě vlastním dokázal pobavit zaplněný sál divadla.

„Jsem rád, že mám tu čest opět moderovat Doteky módy a těší mě, že je škola úspěšná a daří se jí vychovávat talenty," přivítal návštěvníky.

„Při cestě do Prostějova jsem seděl pět hodin v autě na dálnici D1. Chtěl bych tedy poprosit představitele města, aby zde vybudovali malý heliport, protože příště raději poletím letadlem," popsal svou cestu a dodal, že do Prostějova se vždy rád vrací.

Finálový galavečer Doteků módy v prostějovském divadle

Tomáš Hanák v akci. Foto: DENÍK/Hanka Masaříková

„V zákulisí občas zahlédnu hezkou ženu, ale proto tady nejezdím. Je mi 58 let a být v kontaktu s mladými lidmi plnými elánu, kteří jsou něčím posedlí, je úžasné. Je to zkrátka radost," zhodnotil Tomáš Hanák.

Slavnostní večer zahájila módní přehlídka kolekce kabátků z dílny studentů druhého až čtvrtého ročníku Střední školy designu a módy.

„Vím, co je to volánek, ale když mi žena řekla, že si koupila trenčkot, myslel jsem si, že půjde cvičit," zavtipkoval Tomáš Hanák.

16 talentů

Pak už patřilo improvizované molo šestnácti módním talentům, kteří předvedli svůj um a šikovnost.

„Do předkola se přihlásilo čtyřicet soutěžících. Letošní ročník je výrazný tím, že hodně účastníků soutěže je ze Slovenska. Dostali jsme návrhy z Trenčína, Púchova, Dubnice nad Váhom, Banské Štiavnice a Žiliny. Návrhy přišly i z celé České republiky, nejdál z Plzně a Liberce. Pět návrhů je od našich studentů," vyjmenovala ředitelka pořádající školy Ivana Vaňková.

Finálový galavečer Doteků módy v prostějovském divadle

Doteky módy 2015. Foto: DENÍK/Hanka Masaříková

K vidění byla kolekce zimního oblečení pro sjezdařky, snowboarďáka a běžkařku, šaty s ručně lepenými saténovými stužkami, modely pro každodenní nošení inspirované elegancí a luxusem italské módy, modely ze zatepleného materiálu, dámské vycházkové pláště, kolekce vycházkových oděvů či svatební šaty pro nevěsty budoucnosti.

Porota složená z odborníků a profesionálních módních návrhářů tak neměla jednoduché rozhodování. Mladé tvůrce hodnotili i významní módní návrháři jako Yvona Řihošková Leitner, jejíž módní přehlídka zpestřila slavnostní galavečer, Zuzana Machorková či Lada Vyvialová.

Zlato si odnesla Červená linie

Svým nápadem a provedením nejvíce oslovila porotu kolekce čtyř šatů s názvem Červená linie z dílny Markéty Myslivcové.

„Jsem úplně nadšená, vůbec jsem to nečekala," radovala se z výhry studentka Střední školy oděvní, služeb a ekonomiky z Červeného Kostelce.

„Kolekce je tvořená z technické koženky a červeného úpletu. Hlavní myšlenkou byla extravagance a čistá linie, kterou podtrhlo červené prošití. Světlá koženka představuje čistotu a červená barva ženskost. Inspirací mi byly geometrické tvary a ostré hrany při řezání plechu. Na kolekce jsme se podíleli všechny čtyři, spolupráce trvala asi měsíc a byla úžasná," usmála se vítězka.

Stříbro si odnesla kolekce šatů Lehkost bytí Romany Lidiakové z Uherského Hradiště, která se při tvorbě vzdušných a průsvitných modelů inspirovala lehkostí pohybu a ženské krásy, bronz si odnesla kolekce šatů Disasters pěti studentů z Prahy, kteří se inspirovali rozpoutávající se vichřicí.

„Získat ceny je krásná věc, ale potlesk zaplněného sálu je oceněním, které se nedá koupit ani zasloužit. Nejde ani tak o vítězství, ale o to, aby se návrháři sešli a pobavili se spolu. Vítězný model je hodně výtvarný, ale porotci se na něm jednoznačně shodli," usmála se Ivana Vaňková. (ham)