V kostele pořádali aktivisté panychidu v předvečer Sametové revoluce. „Motivoval nás k tomu výsledek krajských voleb. Lidé už poněkud zapomněli, jak křehká je svoboda a tak jsme chtěli připomenout, že není zdaleka tak samozřejmá," vysvětlil farář.

Demokracii přinesli v rakvi čtyři mladí muži oblečení v uniformách z první republiky či československých zahraničních vojsk z druhé světové války.

O zrození zesnulé i o politickém či ekonomickém vývoji po Sametové revoluci promluvil ředitel České křesťanské akademie Stanislav Novotný. „Krátce po listopadovém převratu jsem měl možnost podílet se na činnosti československé vlády. Nikdo z nás tehdy neměl představu a vizi, kam by měla republika vlastně směřovat, jak by reálně měla vypadat její politika či ekonomika," líčil situaci v prvních měsících po revoluci. V té době už však existovala skupina lidí, která jasnou vizi měla. „Odešla sice politická garnitura, ale lidé pevně spjatí s režimem, kteří byli na klíčových postech, zůstali nebo obsadili nové pozice. A ti tu vizi měli a také měli informace, kterých náležitě využili. Tím ovlivnili nejen podobu ekonomiky, ale také společnosti na desetiletí. A zřejmě několik desetiletí," poznamenal Novotný. Cestu k nápravě vidí stejně jako před lety v budování občanské společnosti, spolků a společenství, kde se lidé budou znát a komunikovat spolu.

Program slavnosti doplnila i muzikant Slávek Klecandr zpěvem žalmů ve folkrockovém hávu. Biblické texty ze Starého zákona chvílemi v dnešní době znovu až varovně aktuálně.

Při čtení jedné z básní vtrhli do kostela dva muži v uniformách a křičeli, že shromáždění není povoleno. Jejich vystoupení bylo tak nečekané, že mnoha účastníkům jistě přeběhl mráz po zádech při nepříjemné vzpomínce. Nakonec se však dali zahnat zvoněním klíčů.

Pohřební obřad tak mohl pokračovat. Po modlitbách kněží husitské a pravoslavné církve však nastala tma.

Když se světlo znovu rozsvítilo z otevřené rakve vstala vzkříšení svoboda a na ekologickém bicyklu odjela do města, republiky, světa.