„V roce 1973 jsme si koupili stavební parcelu. byl to vlastně zbytek pozemku na rohu křižovatky dvou silnic. Vyřídili jsme si stavební povolení a postavili tady dům. Nějakých patnáct let bylo všechno v pořádku, pak ale někdo přišel s tím, že naše kupní smlouva je neplatná a dal to k soudu," líčil počátek svého trápení s pozemkem Vladimír Slováček.

U soudu nepochodil

Soud tehdy jménem Československé socialistické republiky rozhodl, že původní smlouva neplatí a pozemek zahrady domu leží na obecním. Další soudy se stejným výsledkem pak následovaly v devadesátých letech. Panu Slováčkovi tak dnes patří jen pozemek na kterém stojí dům. Přesto platí daň z téměř devíti set metrů čtverečních.

Platí daň za obecní pozemek

„Na Finančním úřadě mi řekli, že mě tam mají jako majitele a tak platit musím. Jednou jsem nezaplatil s tím, že pozemek patří obci a ta daň neplatí. Strhli mi to z jiné částky, kterou mi měli vracet a ještě jsem dostal čtyři sta korun pokuty," líčil Slováček.

Sám už touží po nějakém řešení.

„Rád bych to taky jednou někomu předal, ale copak teď můžu," povzdechl si nešťastný (ne)majitel pozemku.

Kořeny spletité situace zřejmě tkví v dobách normalizace, kdy obecní pozemky patřily všem a tedy nikomu a nikdo se také řádně nestaral o to, jak se s veřejným majetkem nakládá. Navíc nebylo možné si půdu doopravdy koupit, jen právo na její užívání.

Starosta hodlá zjednat nápravu

„Máme tady na úřadě tlustou složku dokumentů, které se týkají jen tohoto pozemku. Z nich vyplývá, že pan Slováček na základě smlouvy řádně zaplatil. Bohužel však už není jasné za co přesně, v dokumentech se mluví o právu užívat pozemek. Všechny soudy se pak přiklonily k názoru, že majitelem pozemku je obec," komentoval situaci starosta Čelčic Karel Černý.

Starosta by ale rád zjednal nápravu i jinak než podle soudních verdiktů.

„Musíme to nějak vyřešit. Mám v plánu to předložit na nejbližším zastupitelstvu a poradíme se, co se dá dělat, jestli je možné jej darovat, nebo prodat za nějakou symbolickou cenu. Už proto, že ten pozemek je obklopený zástavbou a veřejnými cestami a pro obec nemá prakticky žádnou hodnotu," uzavřel starosta Černý. (pam)