„Jen lidí, kteří si prohlédli zámek, je přes osmnáct tisíc. Jsme tedy velmi spokojení," prozradil třeba plumlovský kastelán Pavel Zástěra.

Podobně úspěšnou sezónu mají za sebou v Čechách pod Kosířem. Pro zdejší zámek to navíc po znovuotevření bylo první léto, během kterého lidé mohli obdivovat jak interiéry, tak filmařskou expozici Svěrákových.

„Dorazilo něco málo přes čtyřicet tisíc lidí. Z toho v zámku jich bylo osmadvacet tisíc a třeba na Josefkol pořádaným muzeem historických kočárů dorazilo osm tisíc návštěvníků," prozradil kastelán památky Martin Váňa.

Neprozradil ale, jaké novinky mohou lidé ještě čekat. Zatímco však v Čechách pod Kosířem už proběhlo uzavření zámku veřejnosti a přilehlý park tak pouze sedmadvacátého llistopadu zažije bitvu tří císařů, jinam zvou návštěvníky dále.

Plumlov chystá pohádkové prohlídky zámku

Plumlov tak například už tento víkend pořádá tradiční pohádkové prohlídky zámku, odehrají se zde pak ještě třeba vepřové hody, andělské slavnosti a také vánoční prohlídky.

Podobně je tomu tak i v památkách dále od Prostějova. V Náměšti například mohou lidé očekávat vánoční prohlídky zámku a šestadvacátého listopadu pak také akci, která je podobně jako ta v Čechách věnovaná Napoleonským válkám.

Zámek Tovačov: adventní, štědrovečerní i silvestrovské prohlídky

Na prohlídku je pak možné i v listopadu zajít na zámek v Tovačově. „U nás proběhnou ještě adventní, štědrovečerní či silvestrovské prohlídky. A budeme mít zde i betlém," prozradila pak Zuzana Šulcová z bouzovské správy hradu. Vánoční program pak chystají také na hradě Sovinec.

Řada památek má pak ještě jednu věc společnou. Zatímco v Čechách pod Kosířem s loňským rokem nemůžou srovnávat, jinde tu možnost mají. Z památek tak hlásí, že je navštívilo mnohem více lidí než loni. Zatímco nárůst bez přesných čísel zmínili v Tovačově a Náměšti na Hané, v Plumlově se zvýšil počet návštěvníků o tisíce.

Ještě výraznější je pak podle informací od kastelánů a správy památek v Buchlovicích a na Bouzově. Sem si oproti loňsku našlo cestu shodně o dvacet procent návštěvníků více.

Návštěvnost památek na střední Moravě (letošní údaje do 31.10. včetně)
hrad Bouzov – 120 tisíc lidí
zámek Buchlovice – 98 tisíc lidí
hrad Sovinec – 59,5 tisíce lidí
zámek Čechy pod Kosířem – 28 tisíc lidí
zámek Plumlov – 18,5 tisíce lidí
zámek Boskovice – 13 tisíc lidí
zámek Tovačov – přes 10 tisíc lidí