„Třešně, meruňky, mirabelky, švestky, hrušky i další ovoce. Úroda byla velká, jedeme od rána do večera,“ poznamenala s tím, že výtěžnost však už tak dobrá není. „Ovoce má málo šťávy, bylo totiž sucho,“ vysvětlila.

V Mostkovicích topí dřevem a lidem pak prý pálenka víc chutná a je také levnější. „Kořalka se na dřevu „peče“ sice déle než na plynu, ale je jemnější,“ podotkla pracovnice rodinné palírny.

Exotické ovoce se v palírnách pálit ze zákona nemůže a na kořalku třeba z malin nemají v Mostkovicích kotel.

„Máme výbavu na dvě stě padesát litrů, a kdo by nasbíral takové množství drobného ovoce?“ zapochybovala Škobrtalová. Jak poznamenala, ti, kdo si pro destilát z ovoce přijdou po svých, neodolají a hned koštují. „Řidičům ale nenaléváme,“ uzavřela s úsměvem.

Na plné obrátky jede v těchto dnech také palírna v Němčicích na Hané.„ Pálíme klasickou technologií ve dvou kotlích. Osvědčilo se nám topit plynem,“ poznamenal spolumajitel němčické pálenice Lubomír Procházka a dodal, že za dvanáctihodinovou pracovní dobu zvládnou vypálit sto osmdesát litrů kořalky