Například v Kladkách začali pálit minulý týden ve středu, přičemž hlavní sezóna tu přijde na řadu až v říjnu. V pálení budou pokračovat do dubna.

„Třešní letos moc není, je to slabé. Myslím, že letošní produkce bude průměrná,“ zmínil se vedoucí pálenice Jiří Kubálek.

Pěstitelská pálenice v Malém Hradisku, která funguje už čtyři roky, se letos otevřela velmi brzy – 3. července. Největší nápor ovšem čeká na podzim.

Třísetlitrový kotel tu vytápějí plynem, jelikož je to praktičtější než topit dřevem. „Vedle mám kvasírnu pro ty, kdo nemohou mít kvas uskladněný doma. Nejmenší množství, které u nás jde vypálit, je šedesát litrů," řekl majitel palírny Petr Dostál.

„Pro pohodlí zákazníků máme k dispozici i kulečník a šipky. Lidem se tady líbí a přijíždějí opakovaně,“ představil netradiční vybavení své pálenice Dostál. Podle jeho slov bývá nejoblíbenější padesáti dvou procentní slivovice, ale místní usedlíci prý nepohrdnou ani o deset procent silnější.

V Němčicích nad Hanou pálí od začátku srpna. „Otevřeno máme podle potřeby, každý zákazník si domlouvá termín předem po telefonu,“ uvedl Miloslav Zelinka z Němčické destilační.

V Žešově funguje rodinný ovocný lihovar manželů Kleinerových. „Pálíme nejen pro zájemce, ale i pro vlastní lihovar. Jaká bude letošní sezóna? To poznáme až v září po švestkách,“ poznamenala Růžena Kleinerová.

Pálenice v Mostkovicích prošla drobnými úpravami a provoz zahájí nejspíš koncem tohoto týdne. „Letošní úroda třešní je slabá. Začneme, až se nám přihlásí zákazníci,“ konstatoval majitel pálenice Lubomír Pán.