Letos se nejčastěji proměňovala v léčivý alkohol jablka. Slivovice moc nebylo.

„Odhaduji, že jsme měli tak o pětinu méně práce než v minulém roce,“ zhodnotil vrcholící sezonu Petr Dostál z pálenice v Malém Hradisku. Provoz zde ukončí na konci března, ale ovoce začnou znovu zkapalňovat už začátkem letních prázdnin.

„Rob byl slabší, chyběly meruňky a třešně,“ nechal se slyšet Jan Kleiner ze žešovské palírny s tím, že nejoblíbenější kořalkou byl letos jednoznačně calvados.

„Ale pálili jsme celkem dost i švestky. Lidé je ovšem museli odněkud vozit, protože na Hané vloni nebyly,“ poznamenal Kleiner.

Zákazníci sice nepřicházeli s takovým množstvím kvasu jako dřív, ale celkově jich prý neubylo. Také v Žešově budou mít pro drobné pěstitele otevřeno do konce března. Se startem nové sezony se tu počítá v polovině července.

To v Kladkách budou pálit až do poloviny dubna.

„Chceme mít otevřeno, kdyby se náhodou objevil ještě nějaký ten zájemce,“ vysvětlil majitel místní pálenice Jiří Kubálek. I přesto, že úroda ovoce byla horší, je podle něj stále hodně lidí, kteří o domácí pálenku stojí.

„Vlastně jsem ani nepočítal, že toho bude letos tolik,“ poznamenal Kubálek a dodal, že od léta začnou pálit nanovo.