„Zapojím do toho vždycky celou rodinu. Na jídlo to ale všechno není. Nahážu rozdrcená čistá jabka s cukrem do kvasných nádob a asi po šesti týdnech odvezu na vypálení. Jezdím pálit, někdy do Žešova, někdy do Brodku, jak je nálada. Tož jsme z Hané, pálenka nám nesmí chybět," radí Pavel Říha, co je možné udělat s nadbytečnou úrodou jablek.

Někteří si s velkou úrodou nedělají starosti a i málo, co naleznou na své zahrádce obětují lahodnému moku.

„Žádnou velkou úrodu nemíváme, ale i to málo, co najdu na zahrádce, jedu vypálit. Tady v Žešově je to nejlepší, pálí zde už od padesáti litrů jako jedni z mála v okolí," pochválil velkou službu, kterou poskytuje lidem palírna zákazník Bedřich Leitgeb.

6000 zákazníků

A palírna v Žešově skutečně hlásí nabitý pracovní program.

„Lidi volají co chvíli. Chodí pálit hlavně meruňky, třešně, švestky. Řekl bych, že máme práce až do března," informoval majitel palírny Jan Kleiner, že se v Žešově rozhodně nenudí. Palírna má až okolo šesti tisíc zákazníků a přibývají stále noví.

„Vypálíme až pět tun ovoce denně. Kotle máme jeden na 350 litrů, pak dva po 150 litrech. Jsme rodinná firma a pracujeme ve čtyřech nyní opravdu denně tak od šesti do půlnoci," popsal nelehký úděl lihovarníků, když začne kampaň, Jan Kleiner a dodal, že je dobré, když se lidé objednávají již dva měsíce předem.

Destiláty pro V.I.P.

Jan Kleiner se zároveň pochlubil, že kromě zákazníků z okruhu padesát kilometrů k nim do Žešova zajíždí i zákazníci z Německa. Novinkou pro lidi jsou pak ovocné destiláty, ty se uchovávají v sudech z Francie či Španělska, v nichž zrají. Tyto limitované edice ovocných destilátů si poté odebírají V.I.P. zákazníci.

Napilno mají i v Brodku a Běleckém mlýně

Napilno mají ale i v pálenicích v Brodku u Prostějova či v Běleckém Mlýně.

„Úroda ovoce je letos určitě větší, je to poznat i na počtu objednávek na pálenku. Lidé jezdí s mirabelkami, hruškami, letními švestkami nebo jablky," shodnul se Mojmír Crhonek s názory kolegů lihovarníků a upozornil na to, že každý, kdo by si chtěl nechat vypálit, by se měl objednat alespoň čtrnáct dní dopředu.

„Maximální objem našeho kotle je tři sta litrů. Denně udělám tak šest až sedm kotlů. Vypálení jednoho plného kotle trvá dvě a půl hodiny, sto litrů pak necelé dvě hodiny," informoval o počtu zájemců a době vypálení majitel pálenice v Brodku u Prostějova.

Nemálo zájemců o pálenku pak hlásí i Bělecký Mlýn.

„Čím dřív se lidé objednají, tím líp. Letos je úroda hodně dobrá, lepší než loni. Jezdí k nám pálit jablka, švestky, mirabelky, hrušky i meruňky. Pálení je ale nadlouho, člověk by si na něj měl udělat volno alespoň půl dne, samozřejmě záleží na množství kvasu," nechala se slyšet zástupkyně provozního restaurace Bělecký Mlýn Žaneta Brettschneiderová a dodala, že se chystá pálit i ona sama, navíc díky svému kamarádovi poznala, že je možné vyrobit pálenku třeba i ze zeleniny, aneb k výrobě pálenky vám klidně postačí i sladký meloun.