Důvodem jsou finanční problémy a několikamilionové dluhy Fondu ohrožených dětí, pod který Klokánky spadají.

„Už jsem o tom slyšela, je to smutné. Před čtyřmi lety jsem byla v situaci, kdy jsem pomoc takového zařízení sama potřebovala. Ležela jsem po nehodě v nemocnici a neměla jsem nikoho, kdo by mi pohlídal děti. K rodičům jsem je dát nemohla, protože jsou nemocní, a se zbytkem rodiny se nestýkám. Nakonec mi pomohla kamarádka, která si je u sebe na pár dní nechala," vzpomíná osmatřicetiletá Petra Dvorníčková z Prostějova, která před dvěma lety přispěla i částkou na jeho vybudování.

„Doufám, že se situace vyřeší a Klokánek se v Prostějově podaří otevřít," dodala.

Fond ohrožených dětí se potýká s finančními problémy už delší dobu a nyní má dluhy, které nestačí splácet. Fond dluží 22 milionů na sociálním pojištění.

Podle zakladatelky fondu Marie Vodičkové může za situaci novela zákona z roku 2013, která nově upravila lhůtu na vyplácení státního příspěvku.

„V důsledku novely nám nejsou vypláceny státní příspěvky na děti, o které se staráme, s odůvodněním, že jsou nadlimitní, nebo jsou v Klokánku déle než šest měsíců, nebo jsou v nemocnici, na prázdninách, na víkendové návštěvě u rodičů a podobně. Od účinnosti novely jsme přišli nejméně o třicet milionů korun. Pokud by nám byly vyplaceny, žádný problém s odvody ani s včasným vyplácením mezd by tu nebyl," uvedla Marie Vodičková.

Kvůli finančním problémům fondu je ohroženo i otevření prostějovského Klokánku, o jehož potřebnosti se mluví už řadu let.

„Situace je zlá. Někteří lidé odcházejí, opožďují se výplaty. Zatím jsme nebyli informováni o tom, že bychom končili. Je poslaný nový návrh na splátkový kalendář, takže budeme čekat, jestli nám dovolí splácení do konce roku," řekla Regina Šverdíková z prostějovské pobočky občanského sdružení.

Zároveň dodala, že rekonstrukce budovy na Západní 72, kterou fondu věnoval prostějovský magistrát a kde má sídlit Klokánek, je těsně před dokončením. Jestli však začne Klokánek v Prostějově fungovat a kdy otevře, není v tuto chvíli jasné.

„Rekonstrukce budovy bude hotová koncem června. Aby mohl Klokánek fungovat, musíme ještě pořídit vybavení, najmout zaměstnance a podobně. Situace je složitá," řekla Regina Šverdíková.

Ze současné situace jsem zděšená

Fond ohrožených dětí pomáhá v Prostějově zhruba dvěma stovkám rodin ročně.

Zřízení Klokánku podporuje i prostějovská zastupitelka a předsedkyně Okrašlovací spolku v Prostějově Milada Sokolová. Ta minulý rok uspořádala charitativní koncert Hradišťanu, jehož výtěžek má pomoct k otevření prostějovského Klokánku. Na koncertě se podařilo vybrat 150 tisíc korun.

„Ze současné situace jsem zděšená a doufám, že se najde cesta ven. Prostějov si Klokánek zaslouží. Zařízení je schopné nabídnout okamžitou pomoc a sourozenci v něm mohou zůstat spolu. Klokánky jsou potřebné, protože vyplnily díru v sociální oblasti," řekla Milada Sokolová, která i finančně přispěla rodinám v nouzi.