Instituce však potřebovala dořešit několik záležitostí na olomouckém hejtmanství. Muzeum a galerie Prostějov je totiž krajskou organizací. Právě na kraji se však na více než půl roku jednání zastavila.

Začátkem letošního roku se však vyřizování přeci jen pohnulo.

„Došlo ke schválení dodatku smlouvy krajskými zastupiteli, který byl pro provoz kavárny nezbytný. V tuto chvíli ale ještě dopracováváme připomínky v oblasti ekonomiky, aby se příští týden naše plány mohly projednat na kraji," řekl k aktuálnímu dění kolem zatím neexistující kavárny Daniel Zádrapa.

Slova ředitele potvrdila také tisková mluvčí Olomouckého kraje Kamila Navrátilová.

„Krajští zastupitelé schválili změnu dodatku zřizovací listiny Muzea a galerie v Prostějově v části doplňková činnost. Zastupitelé kraje touto změnou odsouhlasili, že MGP může provozovat hostinskou činnost a další, pro kavárnu potřebné navazující činnosti. Tento souhlas byl základním předpokladem pro zřízení muzejní kavárny," informovala Kamila Navrátilová.

Musí  ještě schválit podnikatelský záměr

Dodala však, že vše schválené ještě zdaleka není.

„Vlastní podnikatelský záměr na zřízení muzejní kavárny v objektu Špalíček ještě prochází schvalovacím procesem a připomínkovým řízením v rámci krajského úřadu," řekla. Termín, kdy by mohlo být kolem budoucnosti kavárny jasno, nesdělila.

Nešetřila kritikou

Dění kolem Špalíčku sleduje také Iveta Valentová. Ta se s podnikáním přestěhovala do Plumlova. K postupu vedení muzea nešetří kritikou.

„Muzeum šlo nepřipravené do něčeho, čemu ani nerozumí. Lidé z jeho vedení každopádně uzavřením mého podniku připravilo Prostějovany nejen o kavárnu, ale také místo k setkávání nejen místních kulturních elit," prohlásila Iveta Valentová.

Ředitel muzea však uklidnil, že po znovuotevření kavárny dojde i na kulturní akce. Nově by podle jeho slov měli dostat příležitost například místní mladí umělci.

Kolem důvodů k uzavření kavárny se během minulého a předminulého roku rozšířilo několik spekulací. Jednou z nich je, že k vypovězení smlouvy Ivetě Valentové ze strany muzea došlo kvůli organizaci koncertů v rámci akce Hudbou proti zapomnění. Během připomenutí čtvrtstoletí od sametové revoluce zazněla také kritika současné radniční koalice, v níž mají své místo i komunisté. Takové domněnky však Daniel Zádrapa odmítl. Podle jeho slov za vypovězením smlouvy stály především ekonomické důvody.