Původně měl biotop fungovat už dříve, kvůli nepřízni počasí se ale práce zdrželi. „Jsem rád, že se biotop povedlo otevřít. Chtěl jsem, aby to bylo místo, kde se bude setkávat celá obec,“ uvedl starosta Otaslavic Marek Hýbl.

Slavnostního otevření se zúčastnil i hejtman Ladislav Okleštěk, senátoři Božena Němcová a Lumír Kantor a prostějovská primátorka Alena Rašková.

Když se ke slovu dostal starosta obce, sundal si kalhoty a v plavkách i v saku do koupaliště vlezl. „Hergot, to je příjemné!“ zvolal nadšeně. Odměnou mu byl nadšený potlesk.

S návštěvností byl starosta zatím spokojený. „Jsem nadšený, kolik přišlo lidí. Jejich počet mne opravdu velmi překvapil. Stihli zaplnit celý areál,“ řekl starosta.

Josefkol 2018
Dusot kopyt i hřmot děl. Josefkol vrátil čas o sto let zpět

Parašutisté i muzika

Koupaliště pokřtili seskokem do vody dva parašutisté z padáky. Skákali z výšky dvanácti set metrů. O zbytek programu se postaraly hudební skupiny Abba Revival a Michal David Revival.

Pro návštěvníky je u koupaliště nachystané parkoviště, cyklisté mohou zamknout svá kola do stojanů. Součástí koupaliště je i bufet, kde si mohou plavci koupit občerstvení.

Návštěvníci byli se slavnostním otevřením vesměs spokojeni.

„Zatím se mi tu líbí. I když nejsem místní, tak si sem o prázdninách ještě zajedu, pokud najdu čas,“ uvedl Vlastimil Buriánek.

Spokojení však byli i místní obyvatelé. „Jsem rád, že se to tu otevřelo, dřív jsem sem chodil. Teď tu můžeme s dětmi trávit prázdniny,“ řekl Jindřich Koudelka.

Koupací biotop funguje na principu přírodního čištění. Bazén má dvě části. V první se lidé mohou koupat, ve druhé jsou vysazení rostliny, které svými kořeny vodu čistí a fungují jako přírodní čistička.

Vstupné na koupaliště stojí padesát korun. Otevřeno je každý den od devíti do devatenácti hodin.

Keltská noc v Plumlově 2018
Prostě parádní festival. Do Plumlova se po roce vrátili Keltové. Podívejte se

Autor: Tomáš Kiss