Tropickou třicítku překonala odpolední maxima na řadě stanic ČHMÚ už v pátek odpoledne. V Javorníku naměřili meteorologové 31,8 stupně Celsia. Rekord nepadl. Pro datum 18. června činí 35,8 stupně a je z roku 2013.

Rekord ale těsně padl v Pasece na Olomoucku. Dosavadních 30,8 z roku 2013 bylo překonáno o dvě desetiny.

V Olomouci naměřili v pátek meteorologové 30,2 a stejné odpolední maximum rozpalovalo Prostějov. V Šumperku ukazovala stanice maximum 28,5 stupně Celsia.

Letní areál Plaveckého stadionu Olomouc, 18. června 2021
Koupaliště se po slabém rozjezdu plní. Takto si užívají osvěžení v Olomouci

„Víkend by měl být ještě o něco teplejší. V sobotu až třiatřicet a v neděli až čtyřiatřicet stupňů mohou dosáhnout odpolední maxima v Olomouckém kraji,“ sdělil Deníku Petr Drobek z ostravského regionálního předpovědního pracoviště ČHMÚ.

Lidé by se měli podle odborníků vyvarovat vysoké zátěže. Při tak vysokých teplotách hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace.

„Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech,“ upozornil ČHMÚ.

Obří nafukovací model Měsíce v pátek okukovali lidé v pátek 18. června ve Smetanových sadech v Olomouc. Lunalón se rozzáří i v sobotu v rámci Svátků města Olomouce
Jůůů! Obří Měsíc je k vidění v Olomouci, večer se rozzáří

Na rozpáleném Horním náměstí v Olomouci odpoledne ocenili lidé osvěžovadla, která na rohu radnice ochlazovala kolemjdoucí příjemnou "mlhou".

„Je to fajn. Jdu pěšky z nádraží a lehká sprcha bodla,“ usmívala se zhruba čtyřicátnice.