Vedení města se chce letitého problému smysluplně zbavit. Chce stávající radary využít k monitorování rychlosti.

"Rada města navrhla složení odborné komise, která má analyzovat jak moc se na území města překračuje rychlost. Samozřejmě postupujeme ve spolupráci s Policií ČR, která tuto myšlenku vítá," informoval prostějovský primátor František Jura a dodává: "Nikdo nechce, aby byly radary po celém městě a lidé měli pocit, že je šikanujeme nebo šmírujeme. Komise má určit, na jakých místech budou mít radary opodstatnění."

Někdejší radary společnosti Czech radar tehdy město vykoupilo za částku dvou milionů tři sta tisíc. Od té doby s nimi však nic nepodniklo.

"Smlouvu s Czech radarem jsme rozvázali v roce 2012. Uvažovali jsme tehdy a stále uvažujeme o tom, že by se daly využít v rámci Smart city k nějakým navigačním tabulím. Protože je tam zavedena elektřina. Pokud ale vyhodnotí pracovní skupina, že na některých místech se dají radary využít k měření rychlosti, tak je využijeme pro měření rychlosti," vysvětluje náměstek primátora Jiří Pospíšil.

Masopust v Prostějově 2019
Kam o víkendu? Na prostějovský masopust, vepřové hody a spoustu maškarních

V současnosti jako prázdné ptačí budky

Stávající radary ležící osm let ladem, jsou momentálně nefunkční.

"V současnosti se opravdu jedná pouze o takové ptačí budky. Žádné kamery nebo něco podobného v nich není. Je do nich pouze zaveden přívod elektřiny, jinak jsou prázdné," potvrdil náměstek Pospíšil.

Jejich opětovné uvedení do provozu je ale více než reálné.

"Jakmile radary přestaly měřit a lidé se to dozvěděli, vzrostl počet přestupků proti rychlosti jízdy o tři sta až čtyři sta procent. Našli se i takoví borci, kteří jezdili po Vápenici sto dvacet," doplnil Jiří Pospíšil.

Pracovní komise, která se má zabývat automatizovaným měřením rychlosti na území Prostějova, tak vytipuje ve spolupráci s policisty místa, kde by se v budoucnu měla rychlost jízdy měřit.

"Je více než pravděpodobné, že využijeme i některé stávající ptačí budky, jak jim lidé říkají," uzavírá primátor Jura.

Vítání nových občánků na prostějovské radnici - 20. 2. 2020
Pro maminky růži, pro děti knížku. Radnice přivítala 43 nových občánků