Primátorka Alena Rašková na tuto novinku upozornila při dosavadních dvou setkáních politiků s obyvateli těchto předměstí. „Po té, co se osadní výbor pro nějaký způsob použití rozhodne, dá nám to na vědomí, pak se dá do plánu," uvedl náměstek primátorky Zdeněk Fišer.

Upozornil také, že rada nejprve takovou investici ze strany osadního výboru musí schválit. Například v případě silnic či chodníků by nemusely podle něj být problémy.

„Většinou by tyto záležitosti řešil Odbor správy majetku města. Po technické stránce bychom věc vyřídili a investici podpořili. Tedy kromě případů, kdy by mohla třeba vzniknout kolize staveb nebo by zde v plánu byla výměna inženýrských sítí," uvedl Zdeněk Fišer.

Připomněl tak třeba obyvateli Vrahovic kritizované situace, kdy město či kraj opraví komunikaci, vzápětí ji však třeba energetická společnost opět rozkope.

Se záměrem města na podporu osadních výborů někteří lidé souhlasí. Například Jan Kleiner, předseda toho žešovského, to podle svých slov vnímá jako krok správným směrem.

„Určitě je to ku prospěchu. Bylo by dobré, kdyby si k investování peněz lidi sami něco řekli," uvedl.

Zároveň však na dotaz Deníku zmínil investiční akci, která by podle něj z jednoho milionu korun vzniknout mohla.

„Dovedu si představit třeba interaktivní hřiště pro děti. V obci už máme i vybrané místo, kde by se hodilo," vyjádřil se.

Udělá to hodně zlé krve

Nadšení Jana Kleinera naopak nesdílí třeba Pavel Dopita. Vrahovický aktivista své pochybnosti vůči tomuto vyjádřil během setkání s politiky v této městské části.

„Je to nešťastné. Na jedné straně rada tvrdí, že nemá úplný přehled o tom, co se v okrajových částech děje, na druhou dá ale milion lidem, které do jejich funkcí sama určuje," vyjádřil se.

„Udělá to hodně zlé krve. Může se totiž stát to, že si někdo bude honit ego na tom, že ho někdo poníženě žádá o investování do něčeho," uvedl dále.

Dodal však také, že počká na pravidla, kterými se bude výběr investičních akcí pod hlavičkou osadních výborů řídit.

Rozdělení na městské části zamitli

Variant na to, jak by místní části mohly rozhodovat více o investicích, bylo na stole více.

Vrahovický aktivista Martin Hájek například loni předložil návrh na to, aby došlo k rozdělení Prostějova na městské části.

Ve hře byl pak návrh na participační rozpočet.

Zatímco první z nápadů byl zamítnut, druhý vedení města zcela nezatratilo.

A také současný stav bude podle Zdeňka Fišera možná ještě změněn.

„Jedná se o zkušební rok. Uvidíme, zda a jaké se během něj vyskytnou komplikace," uzavřel.