„Do letošního ročníku se nám sešlo 148 vzorků k degustaci," spočítal Ludvík Ševčík z víceměřického svazu zahrádkářů, který má celou akci na starosti. Návštěvníci, kteří se vyzbrojili vidličkou a stali se degustátory a hodnotící porotou, tak měli rozhodně z čeho vybírat. Na stolech ležely tácky s dobrotami a mnohým přítomným se sbíhaly sliny ještě před zahájením ochutnávání.
„Je to rekordní počet vzorků," řekl další z organizátorů Petr Buriánek.
Dospělí degustátoři hodnotili chuť a vzhled přílohové zeleniny, zelí a okurek, děti mohly ochutnat marmelády, kompoty či med. Degustační soutěž nabídla houbovou čalamádu, pampeliškový med s citronem, pečené čaje či mrkev s rybízem, v nabídce však nechyběly ani netradiční speciality, jako byly ořechové škvarky, rajčata s rumem nebo marmeláda vyrobená z kiwi.
„Původně jsme degustovali jen zelí, postupně se k tomu přidaly okurky a další kategorie. Po prvním ročníku jsme se rozhodli uspořádat i degustace pro děti, a tak vznikly Ovocné mlsy," vysvětlil Petr Buriánek.
Do Zeliády se zapojují nejen místní, ale i přespolní. Oblíbená degustační soutěž už přesáhla i hranice okresu.
„Nejvzdálenější vzorek máme z Přerova, kromě místních přinesli vzorek i z Tištína, Čechovic, Domamyslic nebo Čelčic," vyjmenoval Petr Buriánek.
Kromě třech nejlepších vzorků v každé kategorii odměnili organizátoři i děti, které si za ochutnávání odnesly diplom. Kdo si neodnesl žádnou cenu za svůj kulinářský výtvor, mohl zkusit štěstí v bohaté tombole.
Počty vzorků
Přílohová zelenina – 33 vzorků
Marmelády – 32 vzorků
Kompoty – 27 vzorků
Okurky – 24 vzorků
Zelí – 19 vzorků
Medy – 7 vzorků
Ostatní – 6 vzorků
Výherci jednotlivých kategorií
Zelí – Jana Štéblová
Okurky – Ladislav Křepelka
Bezinkový med – Jarmila Horáková
Přílohová zelenina – čalamáda – Selma Jindřišáková
Kompoty – bělice – Jarmila Horáková
Marmelády – Blanka Novotná
Ostatní – pečený čaj – Blanka Novotná