„Do letošního ročníku se nám sešlo 148 vzorků k degustaci," spočítal Ludvík Ševčík z víceměřického svazu zahrádkářů, který má celou akci na starosti. Návštěvníci, kteří se vyzbrojili vidličkou a stali se degustátory a hodnotící porotou, tak měli rozhodně z čeho vybírat. Na stolech ležely tácky s dobrotami a mnohým přítomným se sbíhaly sliny ještě před zahájením ochutnávání.

„Je to rekordní počet vzorků," řekl další z organizátorů Petr Buriánek.

Dospělí degustátoři hodnotili chuť a vzhled přílohové zeleniny, zelí a okurek, děti mohly ochutnat marmelády, kompoty či med. Degustační soutěž nabídla houbovou čalamádu, pampeliškový med s citronem, pečené čaje či mrkev s rybízem, v nabídce však nechyběly ani netradiční speciality, jako byly ořechové škvarky, rajčata s rumem nebo marmeláda vyrobená z kiwi.

„Původně jsme degustovali jen zelí, postupně se k tomu přidaly okurky a další kategorie. Po prvním ročníku jsme se rozhodli uspořádat i degustace pro děti, a tak vznikly Ovocné mlsy," vysvětlil Petr Buriánek.

Do Zeliády se zapojují nejen místní, ale i přespolní. Oblíbená degustační soutěž už přesáhla i hranice okresu.

„Nejvzdálenější vzorek máme z Přerova, kromě místních přinesli vzorek i z Tištína, Čechovic, Domamyslic nebo Čelčic," vyjmenoval Petr Buriánek.

Kromě třech nejlepších vzorků v každé kategorii odměnili organizátoři i děti, které si za ochutnávání odnesly diplom. Kdo si neodnesl žádnou cenu za svůj kulinářský výtvor, mohl zkusit štěstí v bohaté tombole. 

Počty vzorků

Přílohová zelenina – 33 vzorků

Marmelády – 32 vzorků

Kompoty – 27 vzorků

Okurky – 24 vzorků

Zelí – 19 vzorků

Medy – 7 vzorků

Ostatní – 6 vzorků

Výherci jednotlivých kategorií

Zelí – Jana Štéblová

Okurky – Ladislav Křepelka

Bezinkový med – Jarmila Horáková

Přílohová zelenina – čalamáda – Selma Jindřišáková

Kompoty – bělice – Jarmila Horáková

Marmelády – Blanka Novotná

Ostatní – pečený čaj – Blanka Novotná