„Podle původního plánu měly být práce už hotovéa stát to mělo asi sedm a půl milionu korun, ale postupně se nacházelo víc nedostatků. Největším problémem byla statika. Hrozilo vyboulení hradeb směrem k parkovišti,“ popisoval stav památky náměstek primátorky Zdeněk Fišer.

Původním důvodem oprav byla právě vlhkost, která prostějovské hradby pomalu ničila.

Rozsah poškození byl po odkrytí části zdiva větší, než se zdálo.

„Stavbaři nejdříve odvedli drenážemi spodní vodu. Hradby následně čekalo čištění a přespárování uvolněných kamenů ve vnějším plášti. Důvodem takto rozsáhlé sanace byla masivní vlhkost, kterou stavbaři objevili po odkrytí povrchových částí. Cihly nasávaly vodu a v zimním období zase namrzaly. Některé části se rozpadly částečně, jiné zcela,“ posteskl si Fišer.

ČTĚTE TAKÉ: Hokejové kluby svádí nesmlouvavý boj. Prostějov zaplatí led oběma

Obavy ze zřícení

Statik se navíc obával zřícení hradeb, a tak muselo dojít k odkrytí zdiva a jeho vyschnutí.

„To práce prodloužilo o půl roku. Po vyschnutí následovaly injektáže, ty se musely dávat po menších vzdálenostech, aby byly vůbec účinné,“ vyjmenoval práce Zdeněk Fišer.

Práce na hradbách už ale finišují a řemeslníci začali pokládat břidlicové zastřešení této památky.

„Odhaduji to ještě na měsíc maximálně na dva. Zbývá už jen úsek hradeb s kresbami a to zastřešení. Na hradbách už jsou nyní bedny s břidlicí,“ chlubil se náměstek primátorky.

Celou opravu pak financovalo město ze svých zdrojů.

„Dotace, co dostáváme na památky nejsou moc velké, takže jsme je raději využili na menší opravy jiných budov. Opravu hradeb zaplatilo město ze svého,“ dodal Fišer.

ČTĚTE TAKÉ: Řidičku oslnilo slunce, přehlédla auto na hlavní