Romská rodina Tulejových má se vsetínskou radnicí podepsat smlouvu o koupi domku v Čechách pod Kosířem koncem června. Vsetín nemovitost, v níž Romové žijí více jak rok a půl, opraví.

„K podpisu smlouvy mezi mými klienty a Vsetínem by mělo dojít v polovině příštího týdne,“ informovala právní zástupkyně Tulejových Tamara Vránová. Poznamenala, že odhadovaná cena nutná k rekonstrukci rodinného domku činí půl milionu korun.

„Cenou nezbytné opravy se teprve začne zabývat naše zastupitelstvo,“ reagovala tisková mluvčí vsetínské radnice Eva Stejskalová. Potvrdila, že jakmile bude kupní smlouva uzavřena, tak město začne se zajišťováním stabilizačních prací na značně zchátralém domku.

Ze Vsetína odešli Tulejovi do zmiňované nemovitosti dobrovolně před necelými dvěma lety. Na její stav si však ihned stěžovali a vytrvale odmítali podepsat kupní smlouvu. Že není objekt k obývání, potvrdil ostatně i verdikt zaměstnanců stavebního úřadu v Kostelci na Hané. Ti totiž domek určili k demolici.

Jednání mezi rodinou a Vsetínem se vlekla dlouhé měsíce. Nynějšímu řešení pomohl podle zúčastněných stran lví měrou ombudsman Otakar Motejl.

Starosta Čech pod Kosířem Zdeněk Mader říká, že téměř všichni dospělí Romové si našli práci. „Vyjma paní, která zaměstnání hledá, pracují u stavební firmy,“ uvedl.

Jediný problém, který zaznamenal, je prý ten, že početná rodina obývá tak malý domek.

„Žije v něm stabilně dvanáct lidí. S častými návštěvami ale v domku pobývá i dvacet osob,“ zmínil se.

Nejen starostu Čech zajímá, kam se po dobu rekonstrukce všichni Romové podějí. Podle slov vsetínské mluvčí Evy Stejskalové se nejspíš krátkodobě ocitnou v azylovém bydlení.