„Dílny v OP obcházeli lidé, kteří rozdávali dělnicím dotazníky, v nichž byla i otázka, zda by lidé byli ochotni dojíždět do Konice ranním autobusem, vypravovaným z Prostějova ve tři čtvrtě na šest,“ popsal dobře informovaný zdroj, jehož identitu Prostějovský deník tají.

Dodal, že se doslechl, že řada lidí ze stříhárny dostala před nedávnem výpověď, a tím prý propouštění v podniku zdaleka nekončí.

„Dělá to na mě takový dojem, jako by chtěli tu velkou budovu OP v ulici Za Drahou zavřít. Nedivil bych se tomu, vždyť její provoz musí být strašně nákladný,“ zamyslel se dotyčný.

Podle jeho informací chce podnik dál zachovat své sklady ve Sladkovského ulici, management přesunout do Brna, kanceláře administrativy zřídit v Olomoucké ulici v Prostějově a stále fungovat ve výrobních provozech v Jeseníku.

Prostějovský deník se obrátil s přesně formulovanými otázkami ohledně všech výše popsaných záležitostí na Petra Žerníčka, ředitele marketingu akciové společnosti Oděvní podnik.

Ten se ale odpovědím na přímé dotazy vyhnul. Odeslal pouze obecnou tiskovou zprávu, ve které vedení firmy potvrdilo propouštění. Zdůvodňovalo je celosvětovou finanční krizí.

„V současné době není možné uvést, kolik zaměstnanců ze současných zhruba dvou tisíc lidí bude muset firmu opustit. Bude to záležet na vývoji trhu, tedy na tom, jak se budou se současnou ekonomickou krizí potýkat největší odběratelé naší firmy,“ nechal se slyšet generální ředitel Oděvního podniku Prostějov Pavel Cesnek.

Podotkl, že se zaměstnanci budou jednat o ukončení pracovního poměru dohodou, přičemž snižování stavu chce firma rozložit až do šesti měsíců.

Mluvčí prostějovského úřadu práce Adolf Tomandl o propouštění v této velké oděvní společnosti zatím informován nebyl. „Ve čtvrtek nám však z OP oznámili, že počátkem příštího týdne zašlou na naši adresu tiskovou zprávu,“ zmínil se.

V této souvislosti je nutno podotknout, že ještě počátkem listopadu ubezpečoval předseda představenstva Oděvního podniku Milivoj Žák, že se lidé propouštění v jejich firmě bát nemusí. „Krize nás neohrozí, závody zavírat nebudeme,“ prohlásil tehdy.