„V Olomouckém kraji máme k dnešnímu dni jeden potvrzený případ a čtyři podezření,“ sdělila v pondělí Olomouckému deníku mluvčí Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje Markéta Koutná. „Nejedná se o těžké průběhy onemocnění,“ dodala.

Všechna podezření na nákazu variantou omikron se musí prověřovat metodou celogenomové sekvenace.

Vzhledem k rychlosti šíření omikronu, který je podle některých studií až šestkrát nakažlivější než doposud dominantní varianta delta, očekávají odborníci, že v populaci může během pár týdnu převažovat. Omikron je už nyní dominantní například ve Velké Británii či USA.

Rejnok v Olomouci má již koleje v obou směrech. 26. prosince 2021
Rejnok už má koleje v obou směrech, jezdit se bude v létě

Situace se zklidňuje

Počty nakažených v Olomouckém kraji zatím nadále klesají. Týdenní přírůstek potvrzených případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel spadl na 332. Olomoucký kraj aktuálně patří mezi regiony s nejnižším záchytem nákazy.

Klesají i počty hospitalizovaných.

„Situace se zklidňuje,“ hodnotil v pondělí Jiří Ševčík, předseda představenstva Středomoravské nemocniční (SMN), pod kterou spadají nemocnice v Přerově, Prostějově a Šternberku.

Zoo Olomouc. 25. prosince 2021
VIDEO: Pohádková zoo. Vánoční klid si užívají zvířata i návštěvníci

„Před týdnem 20. prosince jsme měli v nemocnicích AGEL SMN dohromady 95 pacientů, dnes je to 72. V intenzivní péči jsme měli minulé pondělí 15 covidových pacientů, v současné době 7,” informoval.

Příjmy covidových pacientů jsou podle Středomoravské nemocniční v řádu jednotek, a tak mohlo dojít v prostějovském nemocnici k transformaci interny z covidového oddělení na necovidové.

„Dobrou zprávou je, že neklesá pouze počet pacientů s Covid-19 vyžadující hospitalizaci, ale také relativní pozitivita PCR testů, která byla minulý týden za nemocnice AGEL SMN na hodnotě 17 procent,“ uvedl mluvčí SMN Adam Knesl.