„Se ženou jsem se seznámil v roce 1946 na taneční zábavě v Dělnickém domě. Od té doby jsme spolu. Svatbu jsme měli patnáctého dubna roku 1950," zavzpomínal Otokar Hořínek. Jeho první láska a životní partnerka jej tři roky po svatbě sama přivedla ke střelbě.

„Byli jsme s manželkou na procházce v lesoparku Hloučela a nedaleko občerstvení U Abrahámka se slavnostně otevírala nová střelnice Okresního mysliveckého svazu v Prostějově. Myslivci při té příležitosti zorganizovali soutěž ve střelbě z malorážky, kdy si za deset korun mohl zastřílet kdokoliv. Zkusil jsem to a na první položce dosáhl 34 bodů ze 100 možných a na druhé 43 bodů, což byl nevalný výkon. Manželka však potkala na Hloučele své kolegy z Agrostroje, kde tehdy pracovala, a ti zrovna zakládali střelecký kroužek. Bylo jich šest a přemluvili mě, ať do toho jdu s nimi," popsal sedmnáctinásobný mistr republiky a devítinásobný překonavatel československého rekordu.

Perná chvilka

Od svého prvního „ano" si manželé Hořínkovi zopakovali manželský slib už čtyřikrát. Společně stihli oslavit stříbrnou, zlatou, diamantovou a nyní kamennou svatbu. Tentokrát však Otokar Hořínek způsobil své ženě pernou chvilku.

„Když jsem se ho zeptal, jestli hodlá dobrovolně sdílet ještě další roky společného života s manželkou Naďou, na chvíli strhnul a zakryl si obličej dlaněmi a řekl: Počkejte, musím si to rozmyslet. Ale tak jo," zavzpomínal Josef Augustin, který manželský pár oddával již třikrát.

Popřát sportovnímu páru štěstí do dalších let přišly i dvě dámy v dobovém oblečení z počátku dvacátého století. Na obřad totiž přišly i manželky bývalých prostějovských radních, a to Františka Neumana a Saint de Prive, kteří se zasloužili o vybudování prostějovské radnice.

„František Neuman byl velkouzenář a zastával funkci radního města více než třicet let, protože byl mezi občany velmi oblíbený. Zúčastňoval se všech kulturních akcí v Prostějově. Saint de Prive byl také živnostník, kominický mistr a velký elegán, a když byl problém, neváhal vlézt do komína a problém vyřešit," nastínil Josef Augustin.

Jejich manželky, které se neodmyslitelně zapsaly do kulturního dění v Prostějově, popřáli manželům hodně lásky a porozumění do dalších let.