Záměr stavět u bystročické místní části Žerůvky rozlehlé, zhruba dvacetihektarové překladové centrum je proti srsti nejen tamním obyvatelům, ale i zastupitelům blízkých Olšan u Prostějova. Ti tvrdí, že obrovské haly se do krajiny Hané nehodí, mají také obavy z toho, že by kamiony stály na výjezdech na rychlostní komunikaci ve špičkách dlouhé minuty a tvořily tak kolony. Stavbě chtějí zabránit, proto mění územní plán obce.

„Třetí změnou územního plánu zrušíme účelovou komunikaci, jež by měla vést po našem pozemku do tohoto zamýšleného centra. “ uvedl starosta obce Milan Kubíček včera večer, krátce před zasedáním olšanských zastupitelů.

Slibuje si od toho, že developer, jímž je firma Lettenmayer & Partner se sídlem v Praze, od záměru výstavby ustoupí. „Kamiony by musely jezdit jinudy a to by bylo komplikované. Proti stavbě logistického centra také razantně vystupují lidé z Bystročic. Protože tito investoři nikdy nemají v hledáčku jen jednu lokalitu, myslím si, že půjdou jinam,“ vyjádřil se olšanský starosta.

Je zajímavé dozvědět se, proč zastupitelé z Olšan u Prostějova ve druhé změně územního plánu zmíněnou cestu posvětili. „Na jednom z dřívějších zasedání jsme se dozvěděli, že když pro tu cestu nezvedneme ruce, tak nám bude přes obec jezdit do budovaného centra stavební technika,“ popsal Pavel Góra, jeden z nich. Dodal, že nedlouho poté jim všem došlo, že byli zmanipulováni.

„Aby investor mohl postavit ty mamutí haly, ke kterým by každých pět minut přijížděl kamion, potřebuje nějak vyřešit dostatečně dimenzovanou cestu s napojením na „dálnici,“ tedy rychlostní komunikaci R46. Potřebuje zkrátka náš pozemek, jinak souhlas úřadů se stavbou nezíská,“ vyjádřil se Góra.

Podle starosty Milana Kubíčka měli olšanští zastupitelé už dříve se společností Lettenmayer & Partner co do činění. „Vzpomínám si, jak nás tento developer před asi dvěma roky žádal o třicet hektarů na tu zmiňovanou stavbu. Smetli jsme to ale ze stolu,“ zavzpomínal.

Po telefonu se s jednateli společnosti Lettenmayer & Partner Prostějovskému deníku včera hovořit nepodařilo. Z webových stránek této firmy lze vyčíst, že investuje do průmyslových pozemků vhodných kupříkladu pro zřizování center nákupu a služeb, outlet center, kancelářských projektů či právě logistiky.