Nejvíce nakažených bylo dosud zjištěno na Litovelsku (79).

Přibylo také pozitivně testovaných na Olomoucku - aktuálně je zde 66 nemocných s diagnózou Covid-19. Uničovsko hlásí 37 nakažených a Prostějovsko 31.

Přerovsko má 7 případů, tři nemocní jsou na Šumpersku, po dvou nakažených hlásí Hranice, Šternberk a Jeseník, po jednom Zábřeh a Mohelnice.

Nákazu zatím neevidují jen v Lipníku nad Bečvou a na Konicku.

Laboratoře už provedly na 1500 testů a 732 lidí je v karanténě. Dva pacienti se vyléčili. V

Nákazou jsou o něco více zasaženi muži - těch je nemocných 131, zatímco žen 100.

Uvolní se pohyb v uzavřené zóně?

Nejvíce zasaženou oblastí zůstává Litovelsko a Uničovsko, kde je dohromady 116 nakažených. Obě města, která jsou odříznutá od světa, zatím netuší, kdy pro ně omezení skončí.

Karanténa byla vyhlášena na dva týdny a termínem, kdy se měl uvolnit pohyb v uzavřené zóně, byl 30. březen.

„Hygienici zatím stále vyhodnocují data a definitivní rozhodnutí padne v neděli kolem poledne,“ řekl olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk (ANO).

Obyvatelé obou měst nemohou uzavřenou zónu opustit a vjíždět sem mohou pouze vozidla zásobování, policisté, hasiči nebo zdravotníci.

Ilustrační foto
V Olomouci se nakazilo několik policistů, služebna v centru omezila provoz

Ani hejtman neví, kde nakažení lidé bydlí

Lidé v kraji údaje hygieniků o počtu nakažených bedlivě sledují. Mnohdy ale panuje nervozita a lidé by chtěli přesně vědět, odkud nakažení pocházejí.

„Ani krajský úřad, ani hejtman, ani vaši starostové nevíme, kde přesně bydlí lidé, kteří jsou pozitivně testováni na koronavirus. Nařízení státu a hygieniků nedovoluje zveřejňovat bližší informace k nemocným. Nemusí se nám to líbit, ale nezbývá než to respektovat a důvěřovat odborníkům. Já osobně chápu i argumenty pro zveřejňování přesnějších informací. Ale systém je nastaven tak, jak je, a zkušenosti z praxe dávají za pravdu hygienikům,“ vysvětlil olomoucký hejtman.

Zveřejňovat počty nakažených podle obcí považuje za nevhodné také ministerstvo zdravotnictví, protože existuje vysoké riziko stigmatizace nakažených osob a jejich rodinných příslušníků.

Primář infekčního oddělení prostějovské nemocnice Zdeněk Prokeš
Primář infekčního: První vyléčený s koronavirem byl trpělivý a měl i štěstí

Více testů

V kraji se více testuje. Ve středu zahájila provoz Laboratoř experimentální medicíny Ústavu molekulární a translační medicíny (ÚMTM) Lékařské fakulty Univerzity Palackého. Vyšetřila desítky vzorků. Testuje se také v prostějovské nemocnici.

V Olomouckém kraji je v záloze 200 lůžek pro nakažené pacienty.

„Dalších sedmdesát je pak možné připojit na plicní ventilátor. Pokud si to situace vyžádá, jsme připraveni kapacitu lůžek ještě navýšit,“ uvedl po pátečním setkání s řediteli nemocnic hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Policisté střeží vjezd do uzavřené Litovle
V Litovli roste nervozita i zlost. Bude izolace pokračovat?

Online reportáž

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník