Epidemiologové již neočekávají plošné zhoršení situace. Objevit by se mohlo jedině lokální ohnisko, což podle odborníků vyloučit nelze. Posledním podobným případem byla mlékárna na Prostějovsku.

„V Olomouckém kraji je epidemiologická situace velice příznivá. Pozitivní případy se vždy podařilo velice rychle natrasovat, izolovat a kontakty indikovat k odběrům. Tento postup přispěl k zabránění dalšího šíření.“ hodnotila ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje Růžena Haliřová.

Nejvíce nakažených evidují epidemiologové na Olomoucku, kde bylo do středečního večera 534 pozitivně testovaných, následuje Prostějovsko se 74 případy, Přerovsko hlásí 48, Šumpersko 47 a okres Jeseník 11 nakažených.

Nárůst nových případů zatím nepřinesla ani poslední vlna rozvolňování mimořádných opatření, kdy byla otevřena obchodní centra a zahrádky restaurací.

Odběrové místo pro testy na koronavirus. Ilustrační foto
Testy ve fakultce jen po objednání, ve Šternberku samoplátce už vůbec neberou

Mnoho neznámých

Situaci v Olomouckém kraji by mohla zhoršit případná lokální ohniska, jaká se v těchto dnech vyskytla v České republice, naposledy na Karvinsku v Dole Darkov. V Olomouckém kraji byl v minulých dnech zvýšený výskyt monitorován v okrese Prostějov. Epidemiologicky byla situace v lokalitě od počátku pod kontrolou.

Nakolik je v současnosti rizikem import nákazy ze zahraničí a tím ovlivnění aktuálního epidemiologického vývoje v Olomouckém kraji, nemá podle epidemioložky smysl spekulovat.

„A to s ohledem na fakt, že i v jiných zemích počty nových případů klesají. Je stále mnoho neznámých, které mohou další vývoj ovlivnit. Na nějaké hodnocení v tomto smyslu je proto stále brzy,“ mírnila přehnaný optimismus krajská epidemioložka.

Mlékárna v Otinovsi
Mlékárna v Otinovsi je i nadále zavřená, zaměstnanci se léčí doma

Co bude na podzim?

Jestli lze čekat druhou vlnu epidemie na podzim, kdy každoročně narůstají počty případů akutních respiračních infekcí, podle Haliřové nelze předjímat, a to vzhledem k podobnosti klinických projevů akutních respiračních onemocnění.

„Je na zvážení, zda na podzim, kdy nastupuje sezona zvýšeného výskytu respiračních infektů, z velké škály respiračních virů vyšetřovat prioritně výskyt Covid-19 tak, jako je tomu aktuálně. Zdraví lidé, tedy bez klinických příznaků chřipky, se také standardně na chřipkové viry nevyšetřují. Je důležité najít rovnováhu, aby Covid-19 nebyl nekončící prioritou a pozornost se věnovala také i dalším infekčním chorobám s daleko vážnějším dopadem na zdraví člověka,“ dodala Haliřová.

Ilustrační foto
Studentka se v Olomouci opalovala bez roušky. Lidé ji nahlásili strážníkům