„Začali jsme 15. srpna, protože lidé na nás už tlačili. O týden dříve než v jiných letech,“ popisoval majitel vinařství Hynek Holánek. „Kvalita? Solarisy byly fajn, u raných odrůd bude dobrá. Trochu mám obavy, aby pozdější odrůdy neměly málo kyselin na víno, ale na burčák to mít vliv nebude,“ vysvětlil.

Jarní mrazíky se podepsaly na vinné révě. U některých odrůd budou výpadky a vína bude méně. „Ale jak která odrůda, katastrofu nečekáme. Konkrétně Solaris dopadl dobře,“ dodal majitel vinařství.

Začalo to za covidu

S netradičním rozvozem vína začali vinaři z Ivaně v Mikulovské vinařské podoblasti během covidové pandemie. Tehdy velmi rychle zareagovali na koronavirové restrikce, které jim zavřely Vinařský dvůr na faře, a začali provozovat vinotéku na kolech. Konkrétně o jejich burčák je každoročně obrovský zájem.

„Je to však náročnější na logistiku: zajistit lidi, vybavit auta. Ale je určitě dobré vyrazit až ke konečnému zákazníkovi. Odezva zákazníků v obcích nás těší,“ dodal.

V Hlubočkách na první letošní burčák z vinic obhospodařovaných ekologickou cestou ve čtvrtek odpoledne stála fronta. Ráno jej ve vinařství nachystali, odpoledne si na něm v údolí Bystřice pochutnávali.

„Jsme z Vysočiny, hlídáme tady vnoučata. Slyšeli jsme v obecním rozhlase, že bude burčák, tak jsme tady. Je to výborný nápad – dodat zákazníkům čerstvý burčák až pod nos. Příští týden se objevíme zase,“ usmívali se manželé z Kamenice nad Lipou, když si odnášeli z vinotéky na kolečkách tři litry slaďounkého moku.

Zájem je velký

Podle řidiče dodávky vinařství, která ve čtvrtek zamířila na Olomoucko, byl zájem o burčák už první den velký. O burčáku rodinného vinařství Holánek se vloni tradovalo, že je nejlepší v republice. Bude i červený. Přibližně za tři týdny.

„Na to, že je takové vedro a jsou ještě prázdniny, je lidí hodně. Už jsme měli být vedle na Dukle,“ vysvětloval důsledek fronty a pozdního příchodu nových zájemců. S prázdnou však neodešli.

Na mapě rozvozu burčáku z produkce vinařství Holánek jsou desítky obcí u Olomouce, Náměště na Hané, Brodku u Přerova nebo Plumlov, Smržice, Výšovice, Němčice nad Hanou či Nezamyslice na Prostějovsku.

Burčák, i když patří k alkoholickým nápojům, je podle odborníků velmi zdravým pitím. Má blahodárný účinek na trávící systém a jak radí generace vinařů, mělo by se jej vypít tolik, kolik má člověk v těle krve.

Kvalitní burčák posiluje imunitu

„Kvalitní burčák je prospěšný, nejen pro pročištění střev, také krve, posiluje imunitu, dodává tělu jednoduché cukry. Ale všeho s mírou! Můžeme ho vypít osm litrů, ale samozřejmě postupně. Dvě, tři deci denně,“ doporučila již dříve v rozhovoru pro Deník praktická lékařka z Olomouce Jarmila Ševčíková.

Díky kvasinkám jsou v burčáku obsaženy bílkovinné látky, takže je také výživný. Obsahuje tiamin, jeden z vitamínů skupiny B, který by měl podporovat srdeční činnost. Kyselina nikotinová a nikotinamid zase zabraňují nervovým a kožním poruchám. Kyselina pantotenová navíc chrání tělo proti onemocnění sliznice a zažívacího ústrojí.