„Letos mi známí přivezli z jižní Moravy 75 kilo okurek. Obvykle zavařuji celý metrák, ale od loňska mi ještě pár sklenic zbylo. Nikdy bych nakladačky nekoupila v obchodě. Než se dostanou na pult, oschnou nebo zplesniví,“ prohlásila Marcela Černá s tím, že sterilované okurky jí ke všemu kromě zelí, guláše a sladkých jídel.

Za čerstvě natrhanými nakladačkami chodí lidé třikrát týdně do prostějovské tržnice. „Co přivezeme, to prodáme. Nejčastěji si lidé berou do dvaceti kil,“ shodli se soukromí maloprodejci. Konkurence nakladaček z ciziny drobné pěstitele ani zemědělská družstva neohrožuje. „Cesta ze zahraničí je dlouhá, okurky už nejsou čerstvé a kvalitní. Ve velkém se sice pěstování nevyplácí, ale odbyt máme zajištěný u domácích zpracovatelských firem,“ uvedl Antonín Dostál ze zemědělské společnosti Zeldos v Čehovicích.