Výsledná zjištění ho přesvědčila o tom, že nynější stav je špatně. A dal trestní oznámení na město Prostějov, jehož zastupitelé před více než deseti lety schválili pronájem vodohospodářské sítě společnosti Veolia.

Pane Svobodo, kdy jste se začal o problematiku vody a jejího vlastnictví zajímat? A co vás k tomu přimělo?
Zajímám se o toto téma od roku 2010. A to proto, že jsou tady miliardy korun, které nám utíkají do Francie a obyvatelé Česka z nich nic nemají. Už v roce 2005 pak na únorovém zastupitelstvu prostějovští politici pronajali vodovody mezinárodnímu koncernu. Výsledkem je velká částka peněz, které nikdo nefakturuje, nikdo neúčtuje a jdou z ruky do ruky.

V usnesení tehdejšího zastupitelstva se píše, že měly být změny ceny vodného a stočného o hodnotu inflace. Děje se tak?
Ne. Inflační koeficient se od té doby drží do dvou a půl procent. A podívejte se, jaká je cena dnes. Navíc často voda zdražuje skokově, ne postupně.

Jak jste se rozhodl reagovat?
Dal jsem trestní oznámení na město Prostějov. Šetřila to policie, která mi následně sdělila, že mi s tím nepomůže. Odvolával jsem se nakonec až do Prahy, pořád jsem byl přesvědčován, že je to nejde vyhrát.

Odpadávající kusy betonu z dálničního mostu na estakádě Haná, by měly zachytit sítě.
Konec nebezpečí? Řidiče před zdivem z mostu ochrání síť



Téma vlastnictví vodovodní soustavy bylo tématem také několika prostějovských zastupitelstev v loňském roce. Vystupoval zde i pan Hanák z Vodovodů a kanalizací, který obhajoval výhodnost nynějšího stavu pro město a jeho občany. Ztotožňujete se s jeho argumenty?
Jsou to argumenty, které říkal ve svůj prospěch, a kterými se snažil zakrýt skutečný stav věcí. A pro normální lidi byly zcela nepřijatelné. S panem Hanákem jsem se setkal osobně. Mezi rty mu uklouzlo, že všechny smlouvy k prodeji podepsal tehdejší starosta pan Tesař. Myslím si každopádně, že nemusíme platit zdaleka tak vysoké vodné a stočné, jaké platíme.

V nedávné minulosti zlínský soud rozhodoval podobný spor ohledně výhodnosti vlastnictví vodovodní sítě mezinárodní společností. A rozhodl v neprospěch korporace. Vidíte zde určitý průlom?
Rozhodně ano. Soud o věci rozhodl jako o něčem proti lidem. Někteří lidi z toho zkrátka udělali byznys.

Tuzemák. Ilustrační foto.
Tuzemský rům zůstává tuzemským rumem. Sláva, radují se nejen v hospodách



Na tohle téma jsme spolu mluvili zhruba před dvěma lety. Tehdy jste naznačil, že hodláte založit sdružení či spolek, který by se problematikou zabýval. Učinil jste tak?
Ne, nic jsem nezaložil. Ale připojil jsem se k iniciativě pana Radka Novotného (projekt Pravda o vodě, pozn. red.). Na základě spolupráce jsme pak založili petici, kterou se chystám distribuovat po městě.

Kritizujete nynější stav kolem vodovodní sítě. Jak jej napravit?
Myslím si, že je zapotřebí, aby došlo ke zvolení nových politiků. A to takových, kteří by se starali o zájmy lidí, měst, obcí. Sám také zvažuji vytvoření kandidátky do podzimních voleb, kde by byli zastoupeni lidé, kteří jsou s nynějším stavem taktéž nespokojení.

Uzavření Brněnské ulice se prodloužilo až ke hřbitovu
Uzavírka, dějství druhé: Brněnská ulice je obsypaná stavaři