Nakonec dospěl k názoru, že než bezvýsledně pátrat po něčem, co by mu připomenulo dětství, raději si zmrzlinu udělá sám. A učit se nebude od nikoho jiného než od samotných mistrů v Itálii. Společně s manželkou se odjeli školit do italského města Codogna.

Z chlívku zmrzlinářův ráj

„Ze začátku byli všichni skeptičtí. Ale my jsme tomu produktu věřili,“ pokračuje Říha. Manželé byli přesvědčeni, že našli díru na trhu. Že opravdu kvalitní italskou zmrzlinu v okolí nenajdou.

„Zaúvěrovali jsme se, vzali si leasingy. Společně se známým jsem přebudoval bývalý chlívek na moderní pracovní prostor,“ ukazuje kolem sebe zmrzlinář. Využil svou zručnost a původní řemeslo a vlastníma rukama udělal nové rozvody elektřiny, vykachličkoval – prostě proměnil hospodářské stavení k nepoznání. Ještě ani neotevřeli a už investovali do provozu stovky tisíc korun.

Vizualizace proměny nemocničního pavilonu přezdívaného Franz Josef z roku 2009
Nemocnice dostala „zelenou“ na novostavbu hlavní budovy. Co v ní najdete?

„Běžné ovoce kupujeme v Čechách. Exotické si necháváme objednat z ciziny. Tak, aby bylo čerstvé. Lidé se diví, že naše zmrzliny mají někdy jinou barvu, než jsou zvyklí. Citrónová je sytě žlutá, ve vanilkové jsou černé tečky z vanilkového lusku, pistáciová je hnědá,“ upozorňuje Říha. „Na pistáciovém oříšku je možná zelená pouze ta šlupka. Ale samotný ořech je hnědý,“ vysvětluje Michal Říha, který se učil umění v Itálii od tamního zmrzlináře Antonia Napoliho.

Levandule i mojito

„Ochutnejte ještě pekanový oříšek a levanduli,“ pobízí zákazníky, kteří už si pochutnávají na jeho lahodné extra tmavé čokoládové příchuti. „Na zítra chystáme mojito, tak si přijďte,“ láká.

S manželkou Vladimírou, které však nikdo neřekne jinak než Vlaďka, se snaží mít k lidem blízko. Neustále je aktivní také na sociální síti.

„Ptáme se našich zákazníků, jak jim chutná, jakou příchuť by si rádi dali,“ zasvěcuje mě manželka pana Říhy. Díky tomu vzniklo již nepřeberné množství příchutí. Od makové, přes perníkovou, levandulovou až po alkoholové příchuti.

„S tím experimentuje rád manžel,“ usmívá se Vladimíra Říhová. „Měli jsme tak šampaňské s jahodou, Aperol Spritz, okurkovou s rumem, Prosecco, zítra bude mojito,“ vyjmenovává Říhová.

Do pivní příchuti se zatím ale Říha nepustil.

„Některé příchutě se ovšem nepovedou. Například já jsem zkoušela z rajčat,“ vzpomíná na neblahý zážitek Vladimíra Říhová.

Zákazníci jezdí z širokého okolí

Během jedné sezony si manželé našli své zákazníky po celém regionu. „Malou“ nevýhodou jejich podnikání je ovšem poloha. Zmrzlinu prodávají v Pravčicích, malé vesničce na Kroměřížsku. Počet obyvatel obce je zhruba šest stovek.

Komediální muzikál Donaha! shlédnou diváci v odložené premiéře 4. září v Moravském divadle Olomouc.
Donaha! Olomoučtí činoherníci se promění ve striptéry

„Z toho se neuživíme. Navíc místní k nám ani moc nechodí,“ smutní Říhová. Vrásky na čele z toho však mít nemusí. Jezdí za nimi lidé z širokého okolí – z Hulína, Holešova, Otrokovic, Kroměříže, Přerova, Olomouce.

„Z Kvasic k nám jezdí pravidelně paní na kole. Kvalita si své příznivce vždy najde,“ usmívá se Michal Říha.