„Jedná se o náhradní termín tradiční jarní úklidové akce, kterou jsme museli kvůli sněhu přesunout z března až na polovinu dubna," vysvětlila Eliška Valentová z prostějovského Ekocentra Iris.

„Akci zahájíme slavnostním otevírání Hloučely, na kterém představíme budky pro ptáky a hmyzí hotely, které jsme v biokoridoru vyvěsili. Pak se vydáme na vycházku biokoridorem, kterou spojíme s úklidem. Půjdeme proti proudu říčky od občerstvení U Abrahámka do Mostkovic a kolem Mlýnského náhonu k občerstvení Na Splávku," popsala trasu Eliška Valentová.

Čeká vás i tlučení špačků

Kromě práce čeká na dobrovolníky a ochránce také zábava.

„Budeme hledat příznaky jara, mezi něž letos patří kvetoucí tařice, a také hrát jarní hry, jako je panák, čára, kuličky či tlučení špačků," láká na akci Eliška Valentová.

Nezapomeňte rukavice a tašky

Ekocentrum přivítá každého dobrovolníka, který se do tradičního jarního gruntování okolí řeky připojí.

„Stačí si vzít pracovní rukavice a staré igelitky," doplnila Eliška Valentová.

O tom, že se dá na březích Hloučely objevit ledacos, svědčí zkušenosti z minulých let.

„Co si pamatuji, sesbírali jsme už opravdu různé skvosty, mezi jinými třeba starý spacák, boty, kus topení, spoustu sklenic a plastových lahví, pytel skelné vaty, poklice od aut, pneumatiky, molitanové matrace nebo plínky," nechala se slyšet Petra Orálková z ekocentra a dodala, že dobrovolníkům se podařilo najít v mlází i rozbitý monitor s klávesnicí.

Příští sobotu akce na náměstí

Ochránci přírody už také pilují detaily ekojarmarku a Dne Země, který se chystá příští sobotu.

„Tradičně se tato akce slaví v březnu, ale protože byla zima a padal sníh, přesunuli jsme ji na duben. Snažíme se tímto způsobem apelovat na lidi, aby neznečišťovali své okolí. Zrovna Hloučela patří mezi velmi navštěvované místo v Prostějově a je škoda, aby se tam povalovaly odpadky," řekla Eliška Valentová.

Děti a dospělí, kteří o příštím víkendu zavítají na náměstí T. G. M., se mohou těšit na ukázky obojživelníků, kůzlata z farmy Rozinka, dravce a sovy, na ochutnávku zdravé výživy a moštů, vodní bar, fair trade výrobky, recykloobchůdek či na výrobky ze dřeva a keramiky. 

Autorky: HANA MASAŘÍKOVÁ, KRISTÝNA KOBLIHOVÁ, MARKÉTA URBANCOVÁ