Díky pravidelné péči o louky rozkládající se v udolích potoků i na suchých vršcích na okrese přežívají chráněné květiny a živočichové.

„Třeba právě teď začíná na loukách vykvétat půvabná hvězdnice chlumní," zmínila se Eva Zatloukalová.

Květina patřící do stejné botanické skupiny jako známá kopretina nabízí svým obdivovatelům velké, světle fialové květy.

„Už se ukazuje na Kosíři," prozradila Zatloukalová.

Dodala, že na lukách jsou nyní k vidění i rozrazily a chrpy.

S péčí o louky začali letos ochránci přírody již v květnu. Kosí je tak, aby měly vzácné květiny možnost se rozmnožit. Hlídají, aby jejich životní prostor neotrožovaly náleové dřeviny. Kdyby louky nechali ochránci bez péče, za pár let by se změnily v houštiny a nakonec by na řadě míst vznikl listnatý les.

Není tábor jako tábor

„Právě teď nám lidé na ochranářském táboře pomáhají s údržbou mokrých luk v údolí potoka Bělá na Kladecku. V pondělí se sejdeme při péči o přírodní památku Za Hrnčířkou u Ohrozimi. A hned příští víkend bude třetí tábor a to u Ondratické pískovny," sdělila šáfka prostějovských ochránců přírody.

Popsala, že na táborech nejde jen o práci, ale také zábavu a vzdělávání. A to zadarmo.

„Spí se bude ve stanech přímo na louce, zajišťujeme my. Účastníci táborů si vyslechnou zajímavé povídání o místě, na kterém se pracuje, vyjdou si za zajímavostmi v okolí či se dokonce vykoupou v přírodních nádržích," přiblížila.

V noci pak táborníky čeká nejen posezení u ohýnku. „Na programu bude odchyt nočních motýlů. Provede jej jeden z našich odborníků," usmála se Eva Zatloukalová.