„Cigáro je naším tradičním produktem. Vyrábíme ho z hovězího a vepřového masa pocházejícího z Hané, náhražky v něm nenajdete,“ ujistil předseda vícovského družstva Josef Toman. Prozradil, že před uzením cigáro máčí v karamelu. „Výrobek má jemnou vůni, mírně pikantní, lahodnou chuť,“ prozradil.

Odborná komise, v jejímž čele stojí Jindřich Smička, ředitel olomouckého inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce, hodnotila nejen vzhled čertovského cigára, ale i chuť, kvalitu a složení. Posuzovala také originalitu výrobku a jeho obal.

Prodavačky v provozovně v Lešanech tvrdí, že cigáro jde dobře na odbyt.

„Lidé hodně kupují i lešanskou klobásu,“ shodly se nad pultem plným masa, klobás, cigár, párků, špekáčků i zabijačkových specialit.

„Kromě této provozovny lze naše produkty koupit i v prodejně v Dobrovského ulici v Prostějově,“ vzkazuje ředitel družstva Josef Toman.

Trojice z Brodku u Konice

Dalším prestižním označením, značkou Haná – regionální produkt, se pyšní hned tři živnostníci na Prostějovsku. Všichni jsou shodou okolností z Brodku u Konice. Jarmila Podhorná vyrábí léčivých bylinné tinktury a tinktur z pupenů. Podle ní, a ostatně i zkušeností pacientů, účinkují proti nejtěžším nemocem. Její sousedka Miloslava Zatloukalová vytváří žádané dekorace ze slámy a lýka – například vánoční ozdoby, prostírání či tašky. Alois Slepánek, vůbec poslední kartáčník v České republice, vyrábí z přírodních žíní smetáky na podlahu i do kamen a kartáče. (rh)