Vyjadřují názor části místních obyvatel, kteří odmítají záměr Tomáše Fialy. Muž chce v těsném sousedství obce při cestě do Brodku u Prostějova postavit střelnici.

Setkává se však s odporem. „Nechci to tady. Byla jsem ve vsi, kde střelnici měli. A vím, co to dělá,“ uvádí třeba Lenka Smékalová.

Podobného názoru je také Jaroslava Vychodilová, kterou potkávám před jejím domem.

„Jsem proti výstavbě,“ říká žena, která prožila v obci padesát let. Na hluk si zvykat nechce.

„Už se střílí v nedalekém lomu, i na to jsem měla problém si zvyknout. Ale stalo se. Střelnici nechci,“ říká žena.

Odpůrci jsou však zatím hlasitější než ti, kteří by byli ochotní se se střelnicí smířit. Provozují například web www.kobericeprotistrelnici.cz, veřejně se vyjadřují. Vidět jsou zejména aktivity Mysliveckého spolku Předina, který protesty spoluorganizuje.

Podle informací Českého rozhlasu prostějovský stavební úřad přezkoumává rozhodnutí ohledně terénních úprav pozemků možné budoucí střelnice.

Ilustrační foto
V Prostějove má přibýt další rondel

Starosta v nemilosti

V nepřízni některých místních obyvatel se ale ocitl starosta obce Hradčany-Kobeřice Karel Svoboda.

„Aniž by předem informoval obyvatele obce nebo její zastupitelstvo o záměrech svého kupujícího, prodal pozemky v katastru obce nerezidentovi obce. A ten na nich plánuje zřídit střelnici,“ uvádí jeden z iniciátorů protestů Roman Voznica.

Nicméně starosta se brání.

„Rád bych upozornil, že neprobíhá stavba, ale pouze úpravy terénu na těchto pozemcích. Obyvatelé Kobeřic si tento projekt zřejmě spojili se zavřením střelnice ve Vrahovicích a myslí si, že se přesune do naší obce. Tuto skutečnost nic nepotvrzuje,“ uvedl.

Na celonárodním uklízení se v pátek podíleli i školáci z Brodku u Prostějova. Více než tři desítky poklidily okolí silnice do Kobeřic.
Školáci uklízeli u Brodku. Našli umyvadlo i kabelku