Do budoucna však zemědělci doufají, že by výkupní ceny mohly opět narůst. Jak k omezování mákem osázených ploch došlo?

Ještě před dvěma lety byla Česká republika největším pěstitelem máku pro konzumní účely na světě. V ostatních zemích se této plodině příliš nedařilo, což způsobilo raketový nárůst její ceny. Ta se předtím dlouhodobě pohybovala kolem třiceti korun za kilogram, loni v březnu se však vyšvihla až na neuvěřitelnou stovku.

„Vysoké výnosy zlákaly další zemědělce, takže přibyla spousta dalších pěstitelů,“ popsal agronom z Velkého Týnce Antonín Koutný.

Pak ale začaly ceny klesat.

„Postupně spadly až na pětinu původní hodnoty, nejnižší byly v březnu a únoru, kdy se pohybovaly kolem šestnácti korun za kilogram,“ doplnil ekonom družstva Miroslav Wrana.

V době nejvýraznějšího poklesu cen se řada zemědělců rozhodovala, které plodiny osejí a nízké ceny je odradily.

Rozmary počasí ničí mák

„Oficiální čísla zatím nemáme, naše odhady vycházejí ze zpráv od pěstitelů. Je však jisté, že v tomto roce zaseli znatelně méně. Příčinou přitom byly nejen nízké výkupní ceny, ale i velké sucho, které nastalo v dubnu. V některých oblastech vůbec nepršelo. Stalo se tak, že mák zemědělcům nevzešel,“ vysvětlil šternberský agronom Radomil Vlk.

Pěstitelé pak museli mák zaorat a nahradit jej jinými plodinami, například kukuřicí. Sucho však nebylo jediným zhoubným rozmarem počasí - v Senici na Hané se mák naopak neujal kvůli prudkým srážkám.

Přesto zemědělce zastihla v posledních dnech nadějná zpráva:

„Aktuálně se začaly ceny mírně zvedat. Zatím zdaleka nedosáhly obvyklých třiceti korun, ale alespoň se přehouply přes dvacet. Uvidíme, jak dopadne sklizeň,“ řekl Václav Lohr ze sdružení Český mák.

Z pár makovic českého máku opium nevyrobíte

I přes pokles zůstává Haná nadále významnou pěstitelskou oblastí máku a Česká republika světovou velmocí v jeho vývozu. V řadě zemí totiž pěstování makovic omezují přísná nařízení, kvůli obavám z jeho zneužití k výrobě drog.

Nezřídka se stane, že cizinci se této u nás tradiční pochutiny obávají. Z minulosti známe i případy, kdy české kuchařky připravily dětem na táboře makové buchty a pak musely čelit zděšení z řad rodičů.

Tomu se však odborníci usmívají.

„Z několika makovic českého olejného máku opium rozhodně nevyrobíte. Náš mák má mnohem menší obsah alkaloidu než třeba ty afghánské. Počet makovic by musel být neuvěřitelný. Psychotropní stav nevyvolají, uživateli bude maximálně špatně,“ upozornil Lohr.

Čeští spotřebitelé přitom spotřebují jen zhruba patnáct procent vypěstovaného máku, zbylých osmdesát pět procent Česká republika vyváží.

Po dešti vznikl na povrchu škraloup a citlivá rostlina se tak nemohla prodrat na povrch.

„Takových případů je však méně, hlavní příčinou je sucho,“ poznamenal Vlk.

Karel Páral