Osud bývalého cukrovaru v Bedihošti je nejistý. Na jeho důkladnou rekonstrukci nejsou zatím peníze. Majitel budov a devítihektarového pozemku jej po částech opravuje. S obcí však zatím nenašel společnou řeč. Ta by chtěla zřídit v areálu sběrný dvůr.

„Je to pěkný pozemek i budova, měli bychom zájem zřídit v prostoru sběrný dvůr,“ konstatoval místostarosta Bedihoště Radek Koněvalík.

Jednání o využití cukrovarnického areálu však podle něj v minulosti pokaždé ztroskotala. Na čem, to místostarosta nechtěl upřesnit.

„Buď cukrovat zboříme nebo ho budeme dál opravovat,“ vyjádřil se nejednoznačně majitel Jaroslav Jančík.

Neshody se zastupiteli Bedihoště popírá: „S obcí máme výbornou spolupráci, ale o projekt sběrného dvora nemám zájem,“ tvrdí podnikatel v potravinářství, která má v areálu malou balírnu cukru, skladovací prostory a pronajímá zde budovu pro pohostinství. Buduje tu i novou pizzerii.

„Opravujeme postupně, podle toho, jak máme peníze. Vše je totiž závislé hlavně na penězích,“ popsal Jančík s tím, že například celková rekonstrukce střech by přišla na dvacet až pětadvacet milionů korun, a ty on nemá.

Spousta projektů skončila v koši

„Moje výroba s deseti zaměstnanci nemůže na opravy vydělat. Investorů se tady za několik posledních let vystřídala spousta, ale postupně se vytratili,“ posteskl si.

„Co s fabrikou, ve které nemůže být fabrika?“ ptá se Jaroslav Jančík, který zkoušel na rekonstrukci cukrovaru získat i dotace.

„Několik projektů skončilo v koši,“ konstatoval s tím, že úsilí o veřejnou finanční podporu vzdal už před několika lety.

V aktuálním územním plánu Bedihoště je areál cukrovaru vyčleněn pro průmyslovou zónu zaměřenou na drobné podnikání. Před lety přitom obec uvažovala o tom, že tu začne s výstavbou rodinných domů. Z toho však sešlo.

„Momentálně se připravuje nový územní plán,“ doplnil místostarosta Radek Koněvalík.

Cukrovar má historickou cenu

Historická stavba cukrovaru není technickou památkou. Karel Kuča, pražský architekt, urbanista a autor encyklopedie Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, ji přesto označuje za významnou.

„Cukrovar je mimořádně cenný a bohužel také velmi zchátralý. Patří k nejhodnotnějším areálům svého druhu u nás,“ zmínil se již dříve pro Deník Karel Kuča.