Na redakci se například obrátila Martina Božková s tím, že její příbuzná se stala obětí podomního prodeje.

„Osobně celý víkend řeším tímto podvodným způsobem podepsanou smlouvu mojí příbuznou," uvedla žena.

Dodala zároveň, že rozhodně celou záležitost s klidem nepřejde.

„Vzhledem k tomu, že podomní prodej je v Prostějově vyhláškou zakázaný a já považuji tohle jednání za hyenismus, rozhodla jsem se obrátit na místní média. Chci také, aby podomním prodejcům nenaletěli další lidé. Osobně dám podnět na prostějovský magistrát a Českou obchodní inspekci," ubezpečila.

Možnosti odstoupení od smlouvy

Právě Česká obchodní inspekce řeší některé smlouvy, které podomní prodejci s lidmi uzavřou. Upozorňuje přitom především na možnost odstoupení od nich.

„Zabýváme se smlouvami na spotřební zboží. Platí, že pokud se uzavřou mimo prostory obvyklé k podnikání, mohou lidé od smlouvy během čtrnácti dnů odstoupit. Bez udání důvodů," upozornil mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich s tím, že dalšími nabízenými produkty jako jsou například energie a jiné služby se zabývají jiné úřady.

„Například telekomunikační nebo Energetický regulační úřad," vysvětlil.

Radí přitom, aby se lidé při setkání s podomním prodejem v případě, že je v lokalitě zakázaný, obrátili na městskou nebo obecní policii. Například v Prostějově tak obyvatelé dělají. Mluvčí městských strážníků Jana Adámková informovala, že přes vyhlášku zakazující podomní prodej se tato praktika stále vyskytuje.

„Někdy se tak stává jednou, někdy dvakrát do týdne. Určitě ne všichni lidé nám podomní prodejce v ulicích Prostějova nahlásí. Pokud se však policie o nich dozví, většinou strážníci prodejce zadrží přímo při činu nebo podle popisu v ulicích," dodala policejní mluvčí.

Prostějovské případy

Ta pravidelně na webových stránkách městské policie informuje o zásazích strážníků. Podle zveřejněných informací k poslednímu proti podomním prodejcům došlo před necelými dvěma týdny na sídlišti Šárka. Jana Adámková však upozorňuje, že se tyto případy vyskytují na celém území města.

„Zaměřují se především na sídliště a bytové domy, kde bydlí více lidí. Ať už se jedná o sídliště Šárka, Edvarda Beneše, sídliště Západ nebo Dolní ulici," sdělila s tím, že strážníci mohou vše na místě vyřídit blokovou pokutou prodejci. Hrozí jim ale i popotahování od úřadů. Tím by se mohl postih vyšplhat na výrazně více než několik tisíc korun.

Do boje i s cedulemi

Obce a města se snaží potírání podomního prodeje řešit různě. Například Prostějov, Němčice nad Hanou nebo Konice proti němu uplatňují vyhlášky, dodatky k tržnímu řádu. Jinde alespoň upozorňují pomocí cedulek při vjezdu do obcí. Takhle postupovali například ve Vranovicích-Kelčicích. Úřady však s umístněním upozornění hned pod ceduli oznamující vjezd do obce nesouhlasily. A přestože například v sousedních Výšovicích tak stále podomní prodejce varují, starostka společně s vedením Vranovic Kelčic se postarala o sejmutí oznámení.