Příběh měl podle pana Karhánka začít na prahu dveří domu, kde bydlí.

"Přišel pán, že by chtěl něco vyřešit s energiemi. Ze slušnosti jsem ho pustil dál," líčí František Karhánek.

"Telefonicky jsme se předem nedomlouvali," dodává muž.

Smlouvu podepsal, později se však rozhodl ji zrušit.

Od té doby čelí tlaku ze strany firmy MDI Energy.

"Chtějí po mě smluvní pokutu deset tisíc korun. Navíc jsem doteď nedostal smlouvu. Tvrdili mi, že jsme ji museli ztratit, vůbec mi ji ale nedali," uvedl důchodce pro Deník.

Za poslání smlouvy následně firma požadovala sedm set korun. "Smlouvu doteď nemám," dodal muž.

Všechno by tak nasvědčovalo, že se stal obětí podomního prodeje. Ten je v Hrubčicích zakázaný.

Vánoční trhy na Masarykově náměstí v Konici
Kam o víkendu? Na vánoční trhy do Konice či pěknou řádku adventních koncertů
Designér Jiří Ďuriš se svými netradičními rakvemi
Veselé rakve bodovaly ve finále Živnostníka roku, vytváří je učitel z Prostějova

Starosta: Prodavače jsem musel vyhánět

"O problému pana Karhánka víme. Vytiskl jsem mu z internetu obecné podmínky smluv. Problém nyní řeší jeho dcera," uvedl starosta obce Milan Mlateček.

S podomním prodejem se čas od času v Hrubčicích setkává.

"Musel jsem podomní prodavače osobně vyhánět. Někdy byli sprostí, to už jsem hrozil policií. Na případ spojený s firmou MDI Energy si však nepamatuji," říká starosta.

S hrozbou podobné pokuty a zpočátku také s nedodáním smlouvy se ale setkali i jiní lidé. Případ ze Znojemska uveřejnil seriál A dost! v červnovém díle Energetičtí šmejdi útočí.

Výbuch v rodinném domě v Mostkovicích
Charita pořádá sbírku. Pro výbuchem poničené Mostkovice

Konkureční boj?

Jiný náhled na to, co se panu Karhánkovi stalo a proč, ale nabízí samotná společnost. MDI Energy prostřednictvím Karla Falty reagovala během několika hodin na dotazy Deníku.

"Schůzka byla našim obchodním zástupcem dohodnuta telefonicky předem. Dále u podpisu smlouvy byla také manželka pana Karhánka s dcerou, která se představila jako Karhánková/Beránková. MDI Energy neprovozuje podomní prodej," odmítl pak nařčení z vyhláškou zakázané činnosti.

V odpovědích pak dále zmínil smluvní pokutu.

"Celou věc vyvolal obchodní zástupce pan Darmovzal z konkurenční společnosti, který klientům tvrdil, že společnost kterou zastupuje smluvní pokutu za klienty uhradí, pokud uzavřou jeho společností novou smlouvu. Obchodní zástupce MDI Energy několikrát kontaktoval dceru klienta paní Karhánkovou/Beránkovou a celou věc řešil," uvedl dále Falta.

S tím, že celou záležitost řeší Energetický regulační úřad.

Místní nádraží v Prostějově
Místní nádraží neopraví, ale zbourají. Demolice zaskočila i radnici

Pozdější dokazování je těžké

To zatím nic nemění na tom, že panu Karhánkovi hrozí zaplacení pěticiferné pokuty. Chce se proti tomu bránit, podle Petra Gloce ze Sdružení obrany spotřebitelů však moc možností nemá.

"Jakmile prodejce překročí práh domu, může nastat problém. Pokud mu člověk něco podepíše, smlouva platí. Pozdější dokazování, že se třeba dopředu prodejce neozval, je pak těžké," uvedl pro Deník.

Na dotaz, jak můžou lidé v podobném případě reagovat, pak nemá lehkou odpověď.

"Dá se to řešit přes právníka a poukazovat na nepřiměřenou výši pokuty. Nic moc se s tím ale v téhle fázi dělat nedá," poznamenal.

Jednu radu pak dávají z obecního úřadu a sdružení svorně. V případě, že je v obci zakázaný podomní prodej, je potřeba postupovat rychle. Nejprve na zákaz prodejce upozornit a pokud by to nepomohlo, obrátit se na obecní úřad a policii.

"Je pravda, že s podobnými případy se setkáváme denně. Jen za dopoledne nám ze tři čtyři lidé přijdou," uvádí Petr Gloc.

Maloobchod. Ilustrační foto.
V Čechovicích zavřeli na pár dní obchod, kvůli mrtvým myším a trusu