„Svůj malý obchod na vesnici jsem vedla celých patnáct let, ale nyní to už bylo neudržitelné. Náklady na provoz čítaly přes padesát procent a tržba byla malá. Navíc současná politika malým živnostníkům nepřeje, hodně se na uzavření prodejny podílela i nová povinnost vést si elektronickou evidenci tržeb," řekla bývalá provozovatelka obchodu v obci Ponikev na Prostějovsku Dagmar Faltýnková.

Na nové podmínky si budou muset zvykat obyvatelé Ponikve i vedení obce Ludmírova, pod které Ponikev spadá.

„Je to problém, lidé byli zvyklí, že mají ve své obci prodejnu se základním zbožím. Ale samozřejmě chápu, že poptávka je velmi nízká a vést vlastní živnost v těchto podmínkách je neudržitelné," řekl o zavření jediného ponikevského obchodu místostarosta Ludmírova Jan Zapletal.

Zároveň však doplnil, že situaci budou do budoucna řešit.

„Právě jsme mezi obyvatele rozdali dotazníky, kde jsme otázky mířili i na přítomnost obecního obchodu. Na základě výsledků z průzkumu budeme činit další kroky. Už jsme se bavili například o pojízdné prodejně, která se jinde už osvědčila. V jiných vesnicích, které spadají pod Ludmírov, jsou lidé zvyklí jezdit do Kladek nebo Konice. Majitelky kladkovské samoobsluhy už své zákazníky znají a mnohdy je zavezou až domů," doplnil místostarosta Jan Zapletal.

Problém hlavně pro seniory

Největší problém s absencí obecního obchodu mají především senioři, kteří nemají vlastní automobil ani příbuzné, kteří by je dopravili do většího města.

„Určitě to bude velká změna pro lidi, kteří nejsou zvyklí cestovat na nákupy. Ponikev měla doposud komfort vlastního obchodu, ale je jasné, že v dnešní době se malý obchodník na vesnici neuživí. Bohužel to je nevyhnutelný osud většiny drobných živnostníků, kteří chtějí na vesničce provozovat vlastní samoobsluhu. Řešení by mohlo být, pokud by se toho ujal nějaký větší řetězec, který by nevycházel pouze z tržeb jedné prodejny," řekl obyvatel Ponikve Jan Výmola.

Kamenné prodejny jsou mnohdy zatížené vysokým nájmem, což je také jedním z hlavních důvodů, který odrazuje živnostníky k vedení obchodu.

„Můj obchod byl v pronájmu u soukromého vlastníka, který si žádal vysoký nájem, takže mé náklady na provoz prodejny začaly být neúnosné s přihlédnutím na denní tržby. V té době padl návrh, že by obec částečně dotovala náklady na nájem obchodu, nebo by byl obchod zcela provozován obcí. Ale vzhledem k tomu, že jsem byla zastupitelkou, obávala jsem se střetu zájmů a od návrhu jsme upustili. Ale bylo to velmi smutné, se zákazníky jsme si za tu dobu vybudovali osobní vztah. Když jsem odcházela, měla jsem slzu na krajíčku," usmála se bývalá provozovatelka obchodu v Ponikvi Dagmar Faltýnková.

Sousedská výpomoc

Blízké sousedské vztahy hrají důležitou roli na vesnicích i v případě dopravy na nákup.

„V Repechách bohužel žádná samoobsluha není, ta nejbližší je až ve dva kilometry vzdálené obci. Ačkoliv tam jednou týdně zavítá pojízdná prodejna, místní se vždycky domluví a jedou spolu nakoupit do Protivanova. Takže i ti, kteří nemají vlastní automobil, se mají jak dostat do obchodu," řekl starosta Bousína Petr Ondráček.

Sousedskou výpomoc v Repechách potvrzuje i majitelka tamějšího penzionu Lada Usnulová.

„Ještě před válkou tady žilo více než tři sta obyvatel, byla zde škola, obchod a dokonce dvě hospody. Když pak po válce došlo k vysidlování, zůstalo tady jen pár starousedlíků, kteří se postupem času přizpůsobili novému formátu obce. Jsou mnohem skromnější a navzájem si vypomáhají. Máme tady silnou a zdravou komunitu. Je nám všem jasné, že by se zde kamenná prodejna neudržela. Je ale fajn, že k nám jednou týdně zavítá pojízdná prodejna," řekla o absenci obchodu obyvatelka obce Repechy Lada Usnulová.

Alojzov si poradil po svém

Jiná situace je v Alojzově, kde se tamějšímu vedení obce podařilo prodejnu uchovat, ačkoliv je alojzovská kupní síla opravdu malá.

„Samozřejmě jsme se také potýkali s tím, že provoz zdejšího obchodu byl takřka neudržitelný. Byla to obrovská plocha a třeba náklady na vytápění sahaly do horentních částek. Měli jsme ale tu výhodu, že budova obchodu spadala do majetku obce, takže jsme se pustili do rekonstrukce a zmenšili nákupní plochu. V dalších prostorech jsme zřídili obecní knihovnu a také jsme tam přestěhovali Obecní úřad," uvedla Lenka Pluhařová, hospodářka obce Alojzov s tím, že rekonstrukce ještě není hotová. „V další části budovy bude obecní sál, který v Alojzově chyběl," dodala hospodářka.

Zda se podmínky pro drobné živnostníky změní, to je ve hvězdách. Zatím si musí obyvatelé malých obcí zvykat na postupné rušení drobných samoobsluh.