Peníze půjdou nejen na infrastrukturu služeb, ale také třeba na silnice nebo revitalizaci veřejných prostranství či staveb. „O podporu budou moci žádat kraje, města, obce i podnikatelé. Největší zájem zatím je ze strany obcí o Fyzickou revitalizaci území," uvedla mluvčí ROP Renata Škrobálková.

Naopak u některých oblastí podpory si v regionální radě nejsou zájmem vůbec jistí. „Předtím, než oficiálně vyhlásíme výzvu, jsme se rozhodli prověřit, jestli vůbec existuje ze strany veřejných subjektů poptávka po projektech v oblasti cestovního ruchu," upřesnil ředitel Úřadu Regionální rady Ivan Matulík.

Možnost čerpat evropské peníze starostové obcí vesměs vítají, vadí jim ale, že je zase jinde bere zkrátka kraj. „Je dobře, že je možné čerpat ještě zbylé peníze, i když si myslím, že zrovna na Prostějovsku o cestovní ruch velký zájem nebude. Obce však v těchto dnech citelně zasáhlo snížení financí v Programu obnovy venkova," zhodnotila situaci s financováním obecních projektů starostka Držovic Blanka Kolečkářová.

Slibovali hory doly, teď přiškrcují

Peníze z krajského programu představují pro obce poměrně snadnou možnost, jak například zaplatit opravu střechy na mateřské školce, nebo obnovu kapličky na rozcestí.

„Podpora se snížila asi na třetinu, stejně jako maximální výše podpory pro jednotlivé projekty. Je to s podivem, jinde totiž prostředky na obnovu venkova spíše navyšují," podotkla starostka Želče Bronislava Augustinová.

Před volbami však lídři krajských kandidátek objížděli obce a slibovali hory doly, tedy spíše větší podporu života na vesnicích.

„Byli jsme v Praze lobovat za rozpočtové určení daní a to se podařilo. Těšili jsme se, že na občana budeme mít alespoň srovnatelnou částku jako ve větších městech, jenže pak přišlo tohle. Prý, když máme větší příjmy z daní, tak tady nám zase seberou," vysvětlila Augustinová.

Loni činila podpora obcí z Programu obnovy venkova něco přes šedesát milionů korun. Letos dvaadvacet. „A ono mít nebo nemít přes čtyřicet milionů už se i v tom kraji pozná," povzdechla si želečská starostka.