„Na základě této události škola přistoupila ke zvýšení bezpečnosti, a to vybudováním kamerového systému. K tomu získala jako jedna z mála prostějovských škol v rámci projektu ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy dotaci," uvedl ředitel školy, která měla minulý čtvrtek nezvaného návštěvníka.

„Zloděj ve druhém patře nepozorovaně vylomil dveře od sborovny. Prohledal ji a ukradl dataprojektor a webkameru," popsal policejní mluvčí František Kořínek s tím, že neznámý pachatel pak prošel přímo do kanceláře ředitele a sebral ze stolu notebook. Nikdo ho neviděl, přestože do školy vnikl pravděpodobně už v časných odpoledních hodinách.

Podobný případ se stal v Prostějově i předminulou sobotu. Zloděj se dostal do zdejšího reálného gymnázia, kde v odemčené šatně prohledal odložené tašky. Odnesl notebook, peníze a platební karty.

„Škoda je téměř sedm tisíc korun," uvedla mluvčí policie Miluše Zajícová.

Nezasahují do soukromí

Kamery by měly být nainstalované ve veřejných částech školy. Hlídat by měly také prostory před budovou.

„Nezasahují tudíž do soukromí žáků, zaměstnanců a návštěvníků školy. K provozování systému jsme také získali souhlas Úřadu na ochranu osobních údajů," doplnil ředitel.

V Prostějově se nejedná o jediné školní zařízení s kamerovým systémem. V chodbách jich má několik nainstalovaných také například Cyrilometodějské gymnázium. Čipový systém pak kromě všech gymnázií mají i další prostějovské školy. Rodiče školáků tato opatření vítají.

„Je to jenom dobře. V Americe se střílí běžně a člověk si říkal, že se to u nás nemůže stát. Ale po minulém roce si nemůžeme být jistí ničím," míní Alena Zárubská.

Reálné gymnázium není jediným zařízením, kde se aktuálně upravuje zabezpečení.

„Po útoku ve Žďáru provedla u nás na gymnáziu školní inspekce šetření a zjistila, že stávající zabezpečení je dostatečné," řekl ředitel Gymnázia Jiřího Wolkera Michal Šmucr. Přesto však škola hodlá na některých bezpečnostních prvcích zapracovat.

„Probíhá modernizace kamerového systému. Práce ale nesouvisí s útoky ve školách, chceme hlavně předejít drobnému vandalismu," dodal.

Kamery? V necelé třetině základních škol

Česká školní inspekce (ČŠI) kontroluje na školách nejen kvalitu a průběh výuky, ale také zabezpečení. A podle statistik uveřejněných v červenci nejsou některé zabezpečovací prvky běžnými. Kamerovými systémy tak sice disponuje téměř polovina středních škol v České republice, zároveň však necelá třetina základních škol. Ještě výraznější je rozdíl v případě elektronických čipů. Jen osm procent základních škol je ak-tuálně používá k zabezpečení vchodů do svých budov.

Náměstkyně primátorky Ivana Hemerková však ujistila, že bezpečnost škol město nepodceňuje. A školní budovy mají nejlepší možná zabezpečovací zařízení.

„Školy jsou hlídané kamerami, u kterých probíhá nebo už proběhla obnova. Nějaké prostředky na zabezpečení přišly formou dotací. Na každé škole je přitom trochu jiné zabezpečení někde se používají čipy, jinde kamery. V otázce ochrany lidí a majetku jsou na tom ale všechny velmi dobře," dodala.

Informace pro čtenáře: Pokud je fotografie u článku označena popiskem "Ilustrační foto" znamená to, že pouze dokresluje téma obsažené v článku. Ilustrační foto nemá žádnou přímou souvislost s informacemi obsaženými v článku a nepopisuje děj odehrávající se v textu. Fotografie označené jako ilustrační jsou legálně pořízené pracovníky Deníku a s označením jako ilustrační legálně používané.