"Ozvaly se mi kamarádky, které pracují v nemocnici, že mají akutní nedostatek roušek. Chtěla jsem jim nějak pomoct. Jelikož chodím do práce a nemám tolik času šít, tak mě napadlo oslovit veřejnost, jestli by nechtěl někdo v této těžké době nějakým způsobem pomoci," vysvětluje zrod své současné role Renáta Sypěnová a pokračuje: "Vzhledem k tomu, že věřím síle facebooku, dala jsem své oznámení na nejslavnější prostějovskou stránku Prostějov bez cenzury. Tam se to rozjelo, ať už kladně, či záporně."

Právě díky facebookové výzvě s žádostí o dodávání ochranných roušek, se z nich mohou těšit zdravotníci v prostějovské nemocnici nebo senioři žijící v domovech.

"Ozvala se spousta lidí, kteří je doma šijí. My je pak svážíme, někde dostaneme deset, jinde třeba padesát kusů. Po třech dnech jich máme okolo tisícovky. Lidi objíždíme s kolegou Jakubem Nábělkem," líčí časově náročnou činnost Renáta Sypěnová.

Během středy bylo do prostějovské nemocnice doručeno 813 roušek, stovka do Domova seniorů v Nerudově ulici a dalších sto dostali senioři v Náměšti na Hané.

Zdravotní bratr Tomáš Šindýlek jezdí dělat odběry lidem, kteří mají podezření, že jsou nakažení koronavirem.
Zdravotní bratr Tomáš Šindýlek denně navštěvuje desítky nakažených lidí

Ta lidská sounáležitost je neskutečná

"Ve čtvrtek máme v plánu poštu a hasiče. Nevozíme ale jen roušky, lidé nám dávají i oplatky, sušenky, kávu. Ti kteří nešijí a bojí se jehly, dávají sladkosti. Stejně to je i s materiálem, dostáváme ho od lidí, kteří neumí šít, ale chtějí přesto pomoci," vypočítává Renáta Sypěnová a dodává: "Ta sounáležitost lidská je neskutečná. Ozývají se nám lidé z celého Prostějovska. Já jim všem musím touhle formou moc poděkovat. Stejně tak Jakubu Nábělkovi za pomoc se svozem a všem zdravotníkům, členům záchranných složek, pošťákům a prodavačům."

Vystudovaná oděvní návrhářka hodlá pomáhat tak dlouho dokud je potřeba.

"Budu rozvážet tak dlouho, dokud to bude situace vyžadovat. Dokud nedojde benzín a nafta a nebudu muset běhat všude pěšky. Byla jsem třeba v Němčicích nad Hanou, po víkendu se chystám do Prostějoviček. Hlavně musíme zůstat zdraví," uzavírá žena se srdcem na svém místě.

Hromadná sbírka Daruj roušku pokračuje nadále. Kdo by chtěl a mohl jakýmkoliv způsobem pomoci, může se obrátit formou facebooku na Renátu Sypěnovou nebo Jakuba Nábělka.

Projekt Daruj rouškuZdroj: archiv projektu

Kantorky z SOŠ Prostějov šijí v Gale roušky pro dětské domovy. 19.3.2020
Místo míchání drinků se vyrábí roušky. Kantorky je šijí pro dětské domovy

ONLINE - VŠE O KORONAVIRU


#interaktivni-infografika|c89a05b2-2d06-4842-8861-5ddf9005be6f#

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník